Σιχ Tσου

Mάθετε τα πάντα για τα Σιχ Τσου

Μία πλήρη καταγραφή της κάθε ράτσας με αγάπη για τους τετράποδους φίλους μας!!!

Λίγα Λόγια

 

Το σκυλάκι Σιχ Τσου είναι δημοφιλής για την πιστή, την ευγενική και χαρούμενη στάση του. Το Σιχ Τσου έχει λατρευτεί για το μικρό του μέγεθος, τη γλυκιά του φύση, το μεταξένιο τρίχωμά και το πανέξυπνο μυαλό του.

 

Αν ψάχνετε για έναν μικρό φιλαράκο toy, ο οποίος μπορεί να προσαρμοστεί στη ζωή του διαμερίσματος, να σας κρατάει συντροφιά στον καναπέ και να σας δίνει απλόχερα την αγάπη του άνευ όρων, αυτό είναι το κατάλληλο σκυλί για εσάς.

Ιστορία

 

Λίγα είναι γνωστά για την προέλευση του Σιχ Τσου, αλλά ο γενετικός έλεγχος έχει δείξει ότι είναι μία από τις αρχαιότερες φυλές που υπάρχουν. Θεωρείται ότι προέρχεται από το Θιβέτ, εκτρέφονται για να είναι ένα μικροσκοπικό αντίγραφο ενός λιονταριού, το οποίο συνδέεται με τη βουδιστική μυθολογία.

 

Είναι η μικρότερη από τις φυλές του Θιβέτ, είναι γνωστή για το βαρύ παλτό και την ουρά του που καμπυλώνει πάνω από την πλάτη. Τα Σιχ Τσου υπηρέτησαν ως σύντροφοι και φύλακες των μοναχών. Τα χαρούμενα και διασκεδαστικά μικρά σκυλιά περιβάλλονται από διάφορους μύθους.

Μετά το τέλος της αυτοκρατορικής κυριαρχίας στην Κίνα, τα μικρά σκυλιά έφτασαν κοντά στον  αφανισμό, αλλά ευτυχώς μερικά από αυτά ήταν στα χέρια ανθρώπων που κατάφεραν να εξασφαλίσουν την συνέχεια της φυλής, ιδιαίτερα στον στρατηγό Ντάγκλας και την κας Brownrigg. Αυτοί και άλλοι πήραν μερικά από τα σκυλιά στην Αγγλία. Όλα τα σύγχρονα Σιχ Τσου προέρχονται από μόλις δεκατέσσερα σκυλιά.

Ο Β ‘Παγκόσμιος Πόλεμος διέκοψε την ανάπτυξη της φυλής στην Αγγλία, αλλά επέζησε και στη συνέχεια αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1950 και του 1960. Το American Kennel Club αναγνώρισε τη φυλή το 1969. Σήμερα το σκυλάκι Σιχ Τσου είναι δημοφιλής για την πιστή, την ευγενική και χαρούμενη στάση του. Κατατάσσεται στην 10η θέση μεταξύ των φυλών που καταχωρήθηκαν από το AKC, θέση που διατηρείται σταθερή για πάνω από μια δεκαετία.

Μορφολογία

 

Το Peking (Πεκίνο) Kennel Club, όταν έγραψε ένα πρότυπο για τα καθαρόαιμα σκυλιά Σιχ Τσου, εκφράστηκε πολύ ποιητικά, περιγράφοντας τη φυλή ως έχουσα «το κεφάλι ενός λιονταριού, το στρογγυλό πρόσωπο μιας κουκουβάγιας, τα λαμπερά μάτια ενός δράκου, η ωοειδής γλώσσα του πετάλου της παιωνίας, το στόμα ενός βάτραχου, τα δόντια όπως οι κόκκοι του ρυζιού, τα αυτιά όπως τα φύλλα του φοίνικα, ο κορμός μιας αρκούδας, το πλάτος μιας τίγρης, η ουρά ενός Φοίνικα, τα πόδια ενός ελέφαντα, δάχτυλα όπως μια οροσειρά, ένα κίτρινο παλτό σαν καμήλα και η κίνηση ενός ψαριού.»

 

Το Shih Tzu είναι ένα ανθεκτικό μικρό σκυλί. Κινούνται με αρκετά αλαζονικό γεμάτο αυτοπεποίθηση τρόπο, με τις ουρές τους να όρθιες στη πλάτη τους.Το ύψος τους δεν υπερβαίνει τα 27 εκ. Το βάρος είναι μεταξύ 5-8 κιλά, το ιδανικό βάρος είναι 4.5-7.3 κιλά.

 

Το παλτό τους το συναντάμε σε διάφορα χρώματα όπως το μαύρο, το χρυσό, το γκρι, το ασημί, το κόκκινο, το μπεζ, όλα αυτά τα χρώματα μπορεί να περιέχουν και το λευκό μέσα.

Χαρακτήρας

 

Το όνομα “Shih Tzu” σημαίνει μικρό λιοντάρι, αλλά δεν υπάρχει τίποτα άγριο για αυτή τη φυλή σκυλιών. Αυτός ο σκύλος είναι ένας στοργικός σύντροφος, όχι ένας κυνηγός.

 

Εκτρέφονται αποκλειστικά για να είναι σύντροφοι, ο Σιχ Τσου είναι στοργικοί, ευτυχισμένοι, εξωστρεφείς σκύλοι σπιτιών που δεν αγαπούν τίποτα περισσότερο από το να ακολουθούν τους ανθρώπους τους από δωμάτιο σε δωμάτιο. Από τους αρχαίους χρόνους, έχουν γίνει άνετοι στη συντροφιά των ανθρώπων από όλα τα κοινωνικά στρώματα, ακόμη και αυτοκράτορες!

 

Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι ιδιοκτήτες έχουν αρχίσει να παίρνουν Σιχ Τσου και σε σπορ σκυλιών, εκπαιδεύοντάς τους για διαγωνισμούς υπακοής και ευκινησίας.

 

Είναι άριστα οικογενειακά κατοικίδια ζώα, τα πηγαίνουν πολύ καλά με άλλα ζώα και ακόμη περισσότερο με τη συντροφιά των παιδιών, αρκεί τα παιδιά να ξέρουν πώς να τα χειρίζονται, χρειάζεται επίβλεψή μιας που το μικρό τους μέγεθος τους θέτει σε κίνδυνο για ακούσιο τραυματισμό.

 

Αν ψάχνετε για έναν μικρότερο φιλαράκο ο οποίος μπορεί να προσαρμοστεί στη ζωή του διαμερίσματος, να σας κρατάει συντροφιά στον καναπέ και να σας δίνει απλόχερα την αγάπη του άνευ όρων, αυτό είναι το κατάλληλο σκυλί για εσάς.

Εκπαίδευση

 

Η εκπαίδευση ενός Σιχ Τσου μπορεί να είναι τόσο διασκεδαστική όσο και απογοητευτική εμπειρία. Η φυλή τείνει να γοητεύει τον ιδιοκτήτη του ώστε να τον αφήσει να συμπεριφέρεται με τον δικό του τρόπο, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε ένα παχουλό, κατοικίδιο ζώο που είναι δύσκολο να περιποιηθείς. Μια εκπαίδευση που οι μέθοδοί της βασίζονται στον έπαινο και τις ανταμοιβές δουλεύουν καλύτερα.

 

Οι σκληρές διορθώσεις δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με αυτή τη φυλή. Προσθέστε τις επιθυμητές νέες συμπεριφορές ή κόλπα, λίγο κάθε φορά, να είστε σταθεροί και ποτέ να μην ενδώσετε, ενώ το σκυλί είναι κακό. Αν πηδάει πάνω σε σας, να τον αγνοήσετε μέχρι να ηρεμίσει , τότε να τον επαίνεσε.

 

Πρόωρα μαθήματα κοινωνικοποίησης και κατάρτισης κουταβιών συνιστώνται και βοηθούν να διασφαλιστεί ότι το Σιχ Τσου θα μεγαλώσει και θα γίνει ένα καλό σκυλί ευπροσάρμοστο και σύντροφος με ευγενικούς τρόπους συμπεριφοράς. Κατά την εγγραφή σε μια κατηγορία κουταβιών, βεβαιωθείτε ότι οι μέθοδοι εκπαίδευσης που χρησιμοποιούνται στην τάξη βασίζονται σε θετική ενίσχυση!

Υγεία

 

Έχουν προσδίκιμο μέσο όρο ζωής 10 με 16 χρόνια. Τα Σιχ Τσου είναι γενικά υγιείς, αλλά όπως και άλλες μικρόσωμες φυλές σκύλων, είναι επιρρεπείς σε ορισμένες καταστάσεις όπως η δυσπλασία του ισχίου.

 

Ακόμη Είναι επιρρεπείς σε προβλήματα ματιών καθώς προεξέχουν: όπως η δυσπλασία του ισχίου, καταρράκτη, η προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς, η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και η ξηρότητα και η φλεγμονή του κερατοειδούς από την υπερβολική έκθεση στον αέρα λόγω κακού κλεισίματος των βλεφάρων. Είναι ευαίσθητα σε τραυματισμούς και τα βλέφαρα και οι βλεφαρίδες τους μπορούν να αναπτυχθούν κατά τρόπο που να ερεθίζει το μάτι. Οι δακρυϊκοί αγωγοί μπορεί να παράγουν πάρα πολλά ή πολύ λίγα και πρέπει να αντιμετωπίζονται.

 

Το επίπεδο σχήμα του προσώπου του Σιχ Τσου, τα καθιστά επιρρεπή σε θερμοπληξία, επειδή ο αέρας που εισέρχεται στους πνεύμονες δεν ψύχεται τόσο αποτελεσματικά όσο των μεγαλόσωμων φυλών. Θα πρέπει να φυλάσσονται σε εσωτερικούς χώρους σε κλιματιζόμενα δωμάτια κατά τη διάρκεια θερμού καιρού.Το Shih Tzu τείνει να ροχαλίζει, και μπορεί να είναι επιρρεπής σε οδοντικά προβλήματα.

 

Άσκηση και Επίπεδα ενέργειας

 

Παρά το μικρό τους μέγεθος, το Σιχ Τσου χρειάζεται καθημερινή άσκηση. Όμως λόγω του μικρού μεγέθους τους, μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους με έντονα εσωτερικά παιχνίδια ή με σύντομες βόλτες με λουρί.

 

Το Σιχ Τσου εκτράφηκε για να είναι σύντροφος σπιτιού, είναι πολύ εύκολο να κρατηθούν και να γίνουν γρήγορα παχύσαρκοι εάν δοθούν πάρα πολλές θεραπείες. Δεν χρειάζονται ή δεν θέλουν πεζοπορία μιλίων κάθε μέρα, αλλά απολαμβάνουν περιπάτους και θα πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

 

Shih tzu ανταγωνίζονται στην υπακοή και ευκινησία με επιτυχία άλλα κατοικίδια. Προσοχή στην άσκηση ενός shih tzu σε ζεστό, υγρό καιρό έχουν μικρή μουσούδα έτσι η φυλή είναι επιρρεπής σε θερμοπληξία.

 

Περιποίηση

 

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων Σιχ Τσου καταφεύγουν σε ένα κλιπ μαλλιών για όλο το χρόνο, το οποίο μοιάζει πολύ ωραίο και είναι πολύ εύκολο για να ομορφίνει και να φροντίσει να μην πέφτουν τα μαλλιά στα ματάκια του. Αν θέλετε να διατηρήσετε το μακρύ ρέον παλτό, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι γιατί θα χρειαστεί πολύ περιποίηση.

 

Αυτά τα σκυλιά απαιτούν εβδομαδιαία Μπάνιο με λάδι για το παλτό για να βοηθήσουν το παλτό να παραμείνει καθαρό, απαλό, χωρίς κόμπους. Το Σιχ Τσου τείνει να απαιτεί μεγάλη προσωπική προσοχή κάθε μέρα. Ευδοκιμούν στην ανθρώπινη συντροφιά και μπορούν εύκολα να γίνουν καλομαθημένα. Απολαμβάνουν μαθήματα κατάρτισης και μάθησης, καθιστώντας τα στο κέντρο της προσοχής.

 

Το Shih tzu πρέπει να κοινωνικοποιηθεί στα παιδιά από νωρίς, αν και απολαμβάνουν την συντροφιά ανθρώπων όλων των ηλικιών. Μην υπολογίζετε στο Σιχ Τσου να φυλάξειτο σπίτι, πιθανότατα θα καλωσόριζε έναν διαρρήκτη με αγκαλιές.

Διαθέσιμα Σιχ Τσου κουτάβια

Διαθέσιμα μικρόσωμα κουτάβια

Χαρακτηριστικά ράτσας Σιχ Τσου

Εξυπνάδα:
4/5
Ενέργεια:
4/5
Άσκηση:
3/5
Ικανότητα Εκπαίδευσης:
3/5
Παιχνιδιάρικο:
4/5
Στοργικό:
5/5
Φιλικό με Παιδιά:
4/5
Φιλικό με Ξένους:
5/5
Φιλικό με άλλα Ζώα:
4/5
Φύλακας:
2/5
Ανάγκη Περιποίησης:
4/5
Ζωή στο Διαμέρισμα:
5/5
Τάσεις Γαυγίσματος:
2/5
Αντοχή στη Μοναξιά:
3/5
Αντοχή στο Κρύο:
3/5
Αντοχή στη Ζέστη:
1/5
Προβλήματα Υγείας:
2/5

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

2109220144

Το κάθε σκυλάκι είναι ξεχωριστό για εμάς, όπως και ο ιδιοκτήτης του. Θέλουμε πάντα να έχουμε προσωπική επαφή με τους πελάτες μας για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις ξεχωριστές ανάγκες σας. Θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε στον χώρο μας η τηλεφωνικά για να συζητήσουμε  την επιλογή σας και να σας προτείνουμε την καλύτερη δυνατή λύση. Για αυτόν τον λόγο τα περισσότερα κουτάβια μας δεν είναι ετοιμοπαράδοτα αλλά κατόπιν παραγγελίας.
(Για οποιαδήποτε απορία τηλεφωνήστε στο 2109220144). 

Όταν παίρνουμε ένα κουταβάκι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως δεν είναι λούτρινο παιχνιδάκι οπότε πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες.

 

Βασικοί κανόνες για μικρά κουτάβια:

 • Δεν το έχουμε όλη την ημέρα αγγαλιά.
 • Δεν το ξυπνάμε όταν κοιμάται.
 • Το ταΐζουμε τακτικά (ιδικά αν είναι μικρόσωμη φυλή) με την τροφή που έχει μάθει να τρώει
 • Δεν κάνουμε αλλαγές στην τροφή του κουταβιού γιατί αυξάνουμε κινδύνους για διατροφικές εντερίτιδες (εμετούς και διάρροιες).
 • Δεν το ταΐζουμε με τροφές ακατάλληλες για την ηλικία του (φαγητά δικά μας πχ γαλοπούλα μπριζόλες και σουβλάκια, γάλα και γαλακτοκομικά ,λειχουδιές εκπαίδευσης και κόκκαλα κάθε είδους).
 • Δεν το βγάζουμε βόλτα από το σπίτι αν δεν έχει ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς του (για καφέ, βόλτα στον κήπο, βόλτα στον δρόμο).
 • Δεν το φέρνουμε σε επαφή με ζώα ανεμβολιαστα η εμβολιασμένα που ζουν εκτός σπιτιού.
 • Αποφεύγουμε το μπάνιο σε κουτάβια τα οποία δεν έχουν ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς (μπορεί να κρυώσουν, να στρεσαρίσουν και να αναπτύξουν φοβίες ).
 • Σε περίπτωση αλλαγής της συμπεριφοράς του ζώου μας (αφαγία, διάρροια, εμετός, κατάπτωση) επικοινωνούμε άμεσα με τους ανθρώπους από όπου το πήραμε και τον κτηνίατρο.
 • Όταν μπαίνει ένα νέο μέλος στο σπίτι καλό είναι να έχουμε προμηθευτεί τα απαραίτητα: (Πάρκο εκπαίδευσης. Πάνες. Παιχνίδια. Λιχουδιές επιβράβευσης.)
 • Οριοθέτησε το κουτάβι με ένα πάρκο εκπαίδευσης (αποφεύγουμε το ανεξέλεγκτο λέρωμα στο σπίτι και προνοούμε για την ασφάλεια του ζώου για να μην φάει ακατάλληλα πράγματα και καλώδια.)
 • Καθοδήγησε το για να βρει την πάνα του (την οποιά έχουμε τοποθετήσει μέσα στο σπίτι) δείχνοντας του που είναι.
 • Όταν αρχίζει και κάνει την ανάγκη του στην πάνα τότε σιγά σιγά πηγαινέ την προς το μπαλκόνι.
 • Εάν χρειαστεί να τον μαλώσεις κάντε το με την φωνή ποτέ μην χτυπάς το ζωάκι σου, μην το τιμωρείς για κάτι που δεν καταλαβαίνει, θυμήσου πως είναι μωράκι και ακόμα μαθαίνει!!
 • Αν δεις τελικά πως δεν τα καταφέρνεις συμβουλέψου έναν ειδικό δάσκαλο να καθοδηγήσει και τους δυο σας για την αρμονική συμβίωση.
έχουν αρκετή ενέργεια,δεν χρειάζονται όμως πολύ άσκηση
λόγω του μικρού μεγέθους τους,έντονα εσωτερικά παιχνίδια ή σύντομες βόλτες, είναι αρκετό
Ιδανικό Μέρος: διαμέρισμα
είναι στοργικοί, ευτυχισμένοι, εξωστρεφείς σκύλοι σπιτιών που δεν αγαπούν τίποτα περισσότερο από το να ακολουθούν τους ανθρώπους τους
χρειάζεται εβδομαδιαία μπάνιο με καλό σαμπουάν σκύλου
Αν θέλετε να διατηρήσετε το μακρύ του παλτό, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι την περιποίηση του
Προσδόκιμο ζωής 10 με 16 έτη
Τα Σιχ Τσου είναι γενικά υγιείς σκυλιά
Είναι επιρρεπείς σε προβλήματα ματιών καθώς προεξέχουν
είναι ένα μικροσκοπικό αντίγραφο ενός λιονταριού
Είναι μία από τις αρχαιότερες φυλές που υπάρχουν, προέρχεται από το Θιβέτ
Σκυλάκια Toy, Συντροφιάς
Τσου είναι δημοφιλής για την πιστή, την ευγενική και χαρούμενη στάση του
Η εκπαίδευση τους είναι είτε διασκεδαστική είτε απογοητευτική
οι μέθοδοί που βασίζονται στον έπαινο και τις ανταμοιβές δουλεύουν καλύτερα.

Τα σκυλάκια Σιχ Τσου που φέραμε ανά περιόδους

X
Καλώς ήρθατε στο Petsfarma

Είμαι η ψηφιακή βοηθός σας. Πατήστε για να ξεκινήσουμε μία συνομηλία.

wpChatIcon