Κόλεϊ

Mάθετε τα Πάντα για το Κόλεϊ

Μία πλήρη καταγραφή της κάθε ράτσας με αγάπη για τους τετράποδους φίλους μας!!!

Λίγα Λόγια

 

 

Το Κόλεϊ περιγράφεται ως “πολύ γλυκό” και με έντονη επιθυμία να ευχαριστήσει, τείνει να τα πηγαίνει πολύ καλά μαζί με όλους, συμπεριλαμβανομένων και άλλων σκύλων. Αυτή η φυλή είναι ένα από τα αγαπημένα των οικογενειών με μικρά παιδιά, καθώς ο σκύλος είναι πολύ ανεκτικός.

 

Ο μεγαλοπρεπής Κόλεϊ, χάρη σε εκατό χρόνια ως αστέρι της pop Κουλτούρας, είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες και αγαπημένες φυλές σκυλιών παγκοσμίως. Η Rough Coated Collie είναι η πιο οικεία ποικιλία, αλλά υπάρχει και μια κομψή smooth Coated Collie.

 

Η φυλή σκύλου Κόλεϊ είναι ιθαγενής της Σκωτίας, κυρίως των περιοχών Highland, αλλά επίσης εκτρέφονται στα Scottish Lowlands και στη βόρεια Αγγλία, όπου χρησιμοποιείται κυρίως ως σκύλος εκτροφής. Είναι ένα ευαίσθητο και ευφυές σκυλί, γνωστό για την ατρόμητη πίστη και την εκπληκτική του ικανότητα να προβλέψει τις ανάγκες του ιδιοκτήτη της. Είναι ένας μεγάλος οικογενειακός σύντροφος και εξακολουθεί να είναι ικανός σκύλος εκτροφής.

Ιστορία

 

Η βαθιά και σταθερή αγάπη της Βασίλισσας Βικτώριας για τη Σκωτία συνέβαλε μόνιμα στην ιστορία της Κόλεϊ. Ο ενθουσιασμός της για τους Κόλεϊ ξεκίνησε την ανάβαση της φυλής από το ταπεινό βοσκό σκύλο στο σκύλο σούπερ σταρ σε όλο τον κόσμο.

 

Υποτίθεται ότι οι πρόγονοι του Κόλεϊ έφτασαν στη Σκωτία σχεδόν 2.000 χρόνια πριν τη Βικτώρια, που έφεραν οι Ρωμαίοι κατά την κατάκτηση της Βρετανίας στον πρώτο αιώνα της Κοινής Εποχής. Πάνω από αρκετούς αιώνες, το ρωμαϊκό απόθεμα βοοειδών αλληλοσπάστηκε με τοπικά σκυλιά. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς άγραφης ιστορίας, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ένα σκυλί που μπορεί να αναγνωριστεί ως ο Κόλεϊ ήρθε στο επίκεντρο.

 

Το Σκωτσέζικο Κόλεϊ εισέρχεται στο γραπτό ρεκόρ γύρω στο 1800 και από τη στιγμή που η Βικτώρια «ανακάλυψε» τον Κόλει αργότερα τον αιώνα, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της φυλής ήταν γνωστά. Στην Αμερική του 20ού αιώνα, ο συγγραφέας και κτηνοτρόφος Albert Payson Terhune διαφήμισε τη φυλή για γενιές σε ανυπόμονους νεαρούς αναγνώστες, που ενθουσιάστηκαν στις περιπέτειες των Sunnybank Collies.

 

Το 1940, ο Βρετανός συγγραφέας Eric Knight εγκαινίασε ένα από τα μεγάλα franchises pop-culture όλων των εποχών με το μυθιστόρημα του Lassie Come-Home. Χάρη στα βιβλία του Knight, ταινίες spin-off και μια μακρόχρονη τηλεοπτική εκπομπή, η Lassie έκανε τα Κόλεϊ τον ιδανικό σκύλο σύντροφο της φαντασίας κάθε παιδιού.

Μορφολογία

 

Το Σκωτσέζικο Κόλεϊ είναι ένας σκύλος μέτριου έως μεγλακου μεγέθους, με το αρσενικό να είναι αρκετά μεγαλύτερο από το θηλυκό. Το ύψος για τη φυλή είναι 61 έως 66εκ. και βάρος 27 με 34 κιλά για τα αρσενικά, ενώ τα θηλυκά σε ύψος κυμαίνονται από 56 έως 61 εκατοστά 23 με 29 κιλά σε βάρος. Το Κόλεϊ είναι αρκετά τετράγωνα σκυλιά, με εκφραστικά μάτια και μακρύ ρύγχος. Στην ιδανική περίπτωση, τα αυτιά αναποδογυρίζουν στην κορυφή, αν και μερικά σκυλιά έχουν αυτιά που παραμένουν αγκυλωτά.

 

Ένα από τα διακριτικά σημάδια του ακατέργαστου Κόλεϊ είναι το άφθονο παλτό. Στην πιο γνωστή περίπτωση της Rough Coated Collie, το παλτό είναι κάπως σκληρό και αρκετά μακρύ, ειδικά στην ουρά, τα οπίσθια τέταρτα και γύρω από το λαιμό σε μια άφθονη χούφτα. Ενώ στην πιο κομψή περίπτωση της smooth Coated Collie έχει ένα κοντό, πυκνό παλτό. Η ουρά τείνει να είναι χαμηλή και στις δύο ποικιλίες.

 

Οι Κόλεϊ έρχονται σε διάφορα χρώματα, συμπεριλαμβανομένων των sable, λευκό- καφέ (το κλασικό χρώμα “Lassie”), τριαντάφυλλο, μπλε merle, τριχρωμία. Συνήθως έχουν λευκά σημάδια, συμπεριλαμβανομένου του λευκού γύρω από το λαιμό και κάτω από το στήθος, και μερικές φορές μια φλόγα ή λευκά πόδια. Οι λευκές Κόλεϊ, κατά προτίμηση με μερικές χρωματικές σημάνσεις, εμφανίζονται συχνότερα, αλλά αυτό το χρώμα μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα υγείας και δεν φαίνεται αυτό συχνά.

Χαρακτήρας

 

Ο Κόλεϊ είναι γλυκός, φιλικός και ευγενικός. Είναι ένα οικογενειακό σκυλί και απολαμβάνει να είναι μέρος όλων των οικιακών δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερα λάτρης των παιδιών, απολαμβάνει να παίζει μαζί τους και να παρακολουθεί προστατευτικά δίπλα τους.

 

Εάν αυτές οι ιδιότητες δεν είναι αρκετές να συγκινήσουν, ο Κόλεϊ τους κατακτά με την νοημοσύνη και την πίστη του. Αυτός ο σκύλος είναι έξυπνος και μαθαίνει γρήγορα.

 

Και η αφοσίωσή του; Πιθανότατα θα κολυμπήσει μέσα από μολυσμένα νερά με καρχαρίες για να σώσει τον ιδιοκτήτη της (ακριβώς όπως και ο Lassie).

 

Τα Κόλεϊ αγαπούν τα παιδιά και γίνονται υπέροχα οικογενειακά κατοικίδια ζώα. Αυτά τα γρήγορα, αθλητικά σκυλιά ευδοκιμούν με την συντροφικότητα και την τακτική άσκηση. Χρειάζονται ήπια εκπαίδευση, μαθαίνουν ευτυχώς γρήγορα. Η αφοσίωση, η νοημοσύνη και η έξοχη προσωπικότητά του  Collie είναι χαρακτηριστικά που τον καθιστούν θρύλο.

 

Η ιδιοσυγκρασία επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση. Όπως κάθε σκυλί, ο Κόλεϊ χρειάζεται έγκαιρη κοινωνικοποίηση,  έκθεση σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, αξιοθέατα, ήχους και εμπειρίες, όταν είναι νέοι.

 

Η εγγραφή του σε μια τάξη νηπιαγωγείου είναι μια σπουδαία αρχή. Η πρόσκληση των επισκεπτών πάνω από τακτικά, καθώς και η μεταφορά του σε πολυσύχναστα πάρκα, καταστήματα που επιτρέπουν σκυλιά, και σε χαλαρές βόλτες για να συναντήσουν τους γείτονες θα τον βοηθήσει επίσης να γυαλίσει τις κοινωνικές δεξιότητές του.

 

Σήμερα, το Σκωτσέζικο Κόλεϊ είναι πιο πιθανό να είναι ένα περιποιημένο κατοικίδιο ζώο από ό, τι ένα σκυλί σε αγρόκτημα. Προσαρμόζεται καλά σε μια ποικιλία οικιακών περιβαλλόντων, αρκεί να έχει άφθονη καθημερινή άσκηση. Απολαμβάνει να χαλαρώνει γύρω από το σπίτι με την οικογένειά της, καθώς και να τρέχει και να παίζει έξω με τα παιδιά. Τα ένστικτα της φυλής εξακολουθούν να είναι ισχυρά, οπότε δεν είναι ασυνήθιστο για τον Κόλει να μαζεύει παιδιά και κατοικίδια ζώα, να κυνηγά αυτοκίνητα.

 

Εκτός από την ικανότητα της βοσκής, οι πιστοί Κόλεϊ υπερέχουν ως σκύλος βοήθειας ή θεραπείας. Επίσης τα πάει πολύ καλά σε αθλήματα όπως δοκιμασίες αγέλης, ευκινησία, υπακοή.

Εκπαίδευση

 

Ενώ τα Κόλεϊ είναι πολύ έξυπνα και εύκολα στην εκπαίδευση, συνιστώνται μαθήματα κουταβιών για γενική κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση. Αλλά δεν πρέπει να τελειώσει εκεί. Οι Κόλεϊ αγαπούν την κατάρτιση και τη μάθηση, και τα δύο δημιουργούν έναν καλύτερο σύντροφο και ισχυρότερο δεσμό με τον ιδιοκτήτη και την οικογένεια.

 

Τα Κόλει ευδοκιμούν στις θετικές μεθόδους διδασκαλίας. Υπερτερούν στην υπακοή, την ευκινησία και την κτηνοτροφία και οι ιδιοκτήτες θα ανακαλύψουν κάτι ακόμη συναρπαστικό να κάνουν με το σκυλί τους!

Υγεία

 

Τα Σκωτσέζικα ζουν συνήθως από 12 έως 14 χρόνια και κατά κανόνα είναι υγιείς.Η ελάχιστη απαίτηση είναι για τα κουτάβια ηλικίας 6-8 εβδομάδων να έχουν έναν οφθαλμολογικό έλεγχο από έναν επίσημο κτηνιατρικό οφθαλμίατρο για την ανωμαλία οφθαλμών Κόλεϊ, μια κληρονομική ασθένεια των ματιών.

 

Ορισμένοι Κόλεϊ μπορεί επίσης να έχουν ευαισθησία σε ορισμένα φάρμακα, γνωστά ως μετάλλαξη MDR1.

 

 

Άσκηση και Επίπεδα ενέργειας

 

Ενώ υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ ατόμων και οικογενειών, τα Κόλεϊ είναι γενικά αρκετά δραστήρια και απαιτούν τακτική άσκηση. Χρειάζονται αερόβια άσκηση και την ευκαιρία να μπορούν να τρέξουν και να παίξουν. Η διδασκαλία του να φέρνουν πίσω τα παιχνίδια που τους ρίχνετε μπορεί να προσφέρει πολύ καλή άσκηση, ακόμη αν έχουν μια περιφραγμένη αυλή όπου μπορούν να τρέξουν και να πηγαίνουν τις καθημερινές βόλτες θα βοηθούσε.

 

Δεν πρέπει να μένουν στην αυλή για μεγάλες χρονικές περιόδους μόνοι τους, θα βαρεθούν και μαζί  με την πλήξη έρχεται γαύγισμα. Τα Κόλεϊ είναι άνθρωποκεντρικά σκυλιά και θέλουν να είναι με τους ιδιοκτήτες τους πρώτα και κύρια.  Τα Κόλεϊ μπορούν να ζήσουν σε διαμέρισμα αρκεί να τους δίνετε την καθημερινή τους άσκηση και βόλτα.

 

Περιποίηση

 

Οι Smooth Collies, ενώ δεν κάνουν κουμπάκια, απαιτούν τακτική περιποίηση, καθώς έχουν ένα διπλό παλτό, και το υπόστρωμα χρειάζεται βούρτσισμα κατά τη διάρκεια των περιόδων τριχόπτωσης. Οι Rough Collies χρειάζονται προσοχή για να αποφύγετε τους κόμπους, ειδικά σε ορισμένες περιοχές, όπως πίσω από τα αυτιά και τους αγκώνες, και να απομακρύνετε το χαλαρό υπόστρωμα. Ένα εβδομαδιαίο βούρτσισμα στο δέρμα εξαλείφει αυτό το πρόβλημα και διατηρεί το παλτό και το δέρμα υγιές.

 

Μπάνιο συνήθως χρειάζεται κάθε έξι έως οκτώ εβδομάδες. Πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν να πληρώσουν ένα επαγγελματικό groomer για να βουρτσίσει και κάνει μπάνιο το Collie τους, ειδικά η Rough ποικιλία, επειδή το παλτό είναι τόσο παχύ.

 

Τρίψτε τα νύχια του Collie μία φορά το μήνα και ελέγξτε τα αυτιά μία φορά την εβδομάδα για βρωμιά, ερυθρότητα ή κακή οσμή που μπορεί να υποδηλώνει μόλυνση. Επίσης, τα σκουπίζετε εβδομαδιαίως με μια βαμβακερή πετσέτα νωπή, απαλή, με ισορροπημένο pH για την πρόληψη των προβλημάτων.

 

Βουρτσίστε τα δόντια του Collie τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να απομακρύνετε τη συσσώρευση τρυγίας και τα βακτήρια που κρύβονται μέσα σε αυτό. Το καθημερινό βούρτσισμα είναι ακόμα καλύτερο αν θέλετε να αποτρέψετε την ασθένεια των ούλων και την κακή αναπνοή.

 

Αρχίστε να συνηθίζετε τον σύντροφό σας Κόλεϊ να βουρτσίζεται και να εξετάζεται όταν είναι κουτάβι. Χειριστείτε συχνά τα πόδια του – τα σκυλιά είναι ευαίσθητα στα πόδια τους – και κοιτάξτε μέσα στο στόμα του. Κάνετε τον καλλωπισμό μια θετική εμπειρία γεμάτη με έπαινο και ανταμοιβές, και θα θέσει τις βάσεις για εύκολη κτηνιατρική εξετάσεις και άλλες χειρισμούς όταν είναι ενήλικας.

 

Καθώς το περιποιείστε ελέγξτε για πληγές, εξανθήματα ή σημεία λοίμωξης όπως ερυθρότητα ή φλεγμονή στο δέρμα, στη μύτη, στο στόμα και στα μάτια, και στα πόδια. Τα μάτια πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς ερυθρότητα ή εκκρίσεις. Η προσεκτική εβδομαδιαία εξέταση σας θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε πιθανά προβλήματα υγείας νωρίς.

Χαρακτηριστικά Ράτσας Κόλεϊ

Εξυπνάδα:
4/5
Ενέργεια:
3/5
Άσκηση:
4/5
Ικανότητα Εκπαίδευσης:
4/5
Παιχνιδιάρικο:
4/5
Στοργικό:
5/5
Φιλικό με Παιδιά:
5/5
Φιλικό με Ξένους:
5/5
Φιλικό με άλλα Ζώα:
4/5
Φύλακας:
4/5
Ανάγκη Περιποίησης:
3/5
Ζωή στο Διαμέρισμα:
3/5
Τάσεις Γαυγίσματος:
4/5
Αντοχή στη Μοναξιά:
2/5
Προβλήματα Υγείας:
2/5
Αντοχή στο Κρύο:
3/5
Αντοχή στη Ζέστη:
3/5

ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΡΙΑ ΜΗΝ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

210920144

Το κάθε σκυλάκι είναι ξεχωριστό για εμάς, όπως και ο ιδιοκτήτης του. Θέλουμε πάντα να έχουμε προσωπική επαφή με τους πελάτες μας για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις ξεχωριστές ανάγκες σας. Θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε στον χώρο μας η τηλεφωνικά για να συζητήσουμε  την επιλογή σας και να σας προτείνουμε την καλύτερη δυνατή λύση. Για αυτόν τον λόγο τα περισσότερα κουτάβια μας δεν είναι ετοιμοπαράδοτα αλλά κατόπιν παραγγελίας.
(Για οποιαδήποτε απορία τηλεφωνήστε στο 2109220144). 

Όταν παίρνουμε ένα κουταβάκι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως δεν είναι λούτρινο παιχνιδάκι οπότε πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες.

 

Βασικοί κανόνες για μικρά κουτάβια:

 • Δεν το έχουμε όλη την ημέρα αγγαλιά.
 • Δεν το ξυπνάμε όταν κοιμάται.
 • Το ταΐζουμε τακτικά (ιδικά αν είναι μικρόσωμη φυλή) με την τροφή που έχει μάθει να τρώει
 • Δεν κάνουμε αλλαγές στην τροφή του κουταβιού γιατί αυξάνουμε κινδύνους για διατροφικές εντερίτιδες (εμετούς και διάρροιες).
 • Δεν το ταΐζουμε με τροφές ακατάλληλες για την ηλικία του (φαγητά δικά μας πχ γαλοπούλα μπριζόλες και σουβλάκια, γάλα και γαλακτοκομικά ,λειχουδιές εκπαίδευσης και κόκκαλα κάθε είδους).
 • Δεν το βγάζουμε βόλτα από το σπίτι αν δεν έχει ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς του (για καφέ, βόλτα στον κήπο, βόλτα στον δρόμο).
 • Δεν το φέρνουμε σε επαφή με ζώα ανεμβολιαστα η εμβολιασμένα που ζουν εκτός σπιτιού.
 • Αποφεύγουμε το μπάνιο σε κουτάβια τα οποία δεν έχουν ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς (μπορεί να κρυώσουν, να στρεσαρίσουν και να αναπτύξουν φοβίες ).
 • Σε περίπτωση αλλαγής της συμπεριφοράς του ζώου μας (αφαγία, διάρροια, εμετός, κατάπτωση) επικοινωνούμε άμεσα με τους ανθρώπους από όπου το πήραμε και τον κτηνίατρο.
 • Όταν μπαίνει ένα νέο μέλος στο σπίτι καλό είναι να έχουμε προμηθευτεί τα απαραίτητα: (Πάρκο εκπαίδευσης. Πάνες. Παιχνίδια. Λιχουδιές επιβράβευσης.)
 • Οριοθέτησε το κουτάβι με ένα πάρκο εκπαίδευσης (αποφεύγουμε το ανεξέλεγκτο λέρωμα στο σπίτι και προνοούμε για την ασφάλεια του ζώου για να μην φάει ακατάλληλα πράγματα και καλώδια.)
 • Καθοδήγησε το για να βρει την πάνα του (την οποιά έχουμε τοποθετήσει μέσα στο σπίτι) δείχνοντας του που είναι.
 • Όταν αρχίζει και κάνει την ανάγκη του στην πάνα τότε σιγά σιγά πηγαινέ την προς το μπαλκόνι.
 • Εάν χρειαστεί να τον μαλώσεις κάντε το με την φωνή ποτέ μην χτυπάς το ζωάκι σου, μην το τιμωρείς για κάτι που δεν καταλαβαίνει, θυμήσου πως είναι μωράκι και ακόμα μαθαίνει!!
 • Αν δεις τελικά πως δεν τα καταφέρνεις συμβουλέψου έναν ειδικό δάσκαλο να καθοδηγήσει και τους δυο σας για την αρμονική συμβίωση.
Είναι Ενεργητική Φυλή
Χρειάζονται αερόβια άσκηση και την ευκαιρία να μπορούν να τρέξουν και να παίξουν
Κατάλληλο για Διαμέρισμα
αρκεί να τους δίνετε την καθημερινή τους άσκηση και βόλτα.
Χρειάζονται Συχνά Μπάνιο
Μπάνιο συνήθως χρειάζεται κάθε έξι έως οκτώ εβδομάδες.
Προσδόκιμο ζωής 12 με 14 έτη
Είναι γενικά υγιής
είναι επιρρεπής σε ορισμένες ασθένειες. Όπως έχουν ευαισθησία σε ορισμένα φάρμακα, γνωστά ως μετάλλαξη MDR1
Πρωταγωνιστήσει σε σειρές και βιβλία
σε ένα από τα μεγαλύτερα franchises pop-culture όλων των εποχών με το μυθιστόρημα του Lassie Come-Home
Σκυλάκια Συντροφιάς, Ποιμενικό
. Ιδιαίτερα λάτρης των παιδιών, απολαμβάνει να παίζει μαζί τους και να παρακολουθεί προστατευτικά δίπλα τους.
Η Εκπαίδευση του είναι Ευχάριστη
Τα Κόλεϊ αγαπούν την κατάρτιση και τη μάθηση, και τα δύο δημιουργούν έναν καλύτερο σύντροφο και ισχυρότερο δεσμό με τον ιδιοκτήτη και την οικογένεια

Τα σκυλάκια Κόλεϊ που φέραμε ανά περιόδους

X
Ευχαριστούμε
που σας έχουμε στο Petsfarma

Είμαι η ψηφιακή βοηθός σας. Πατήστε για να ξεκινήσουμε μία συνομηλία.

wpChatIcon