Μπόρντερ Κόλεϊ

Mάθετε τα πάντα για το Μπόρντερ Κόλεϊ

Μία πλήρη καταγραφή της κάθε ράτσας με αγάπη για τους τετράποδους φίλους μας!!!

Λίγα Λόγια

 

Το Μπόρντερ Κόλεϊ είναι μία από τις πιο έξυπνες και δημοφιλείς φυλές σκύλων στον κόσμο. Αρχικά αναπτύχθηκε ως σκύλος βοσκής εξαιτίας της νοημοσύνης και της υπακοής του, το Border Collie είναι ένα σκυλί μεσαίου μεγέθους που είναι γνωστό για το φιλικό του, χαρούμενο και στοργικό ταπεραμέντο του.

 

Ένας εκπληκτικά λαμπερός εργάτης, ο Μπόρντερ Κόλεϊ είναι ένας εκπληκτικός σκύλος – ίσως λίγοτερο καταπληκτικός για τους ιδιοκτήτες χωρίς το χρόνο, την ενέργεια ή τα μέσα για να το κρατήσετε απασχολημένο. Αυτά τα ενεργητικά σκυλιά θα θέλουν να χαλαρώνουν στην αγκαλιά σας όταν ολοκληρωθεί η εργάσιμη μέρα.

 

Τα Μπόρντερ Κόλεϊ είναι εξαιρετικά ενεργητικά σκυλιά και πρέπει να έχουν την ευκαιρία να πάρουν πολλή άσκηση. Τους αρέσει να τρέχουν.

 

Είναι γνωστός για το έντονο βλέμμα του, ή το “μάτι”, με το οποίο ελέγχει «το κοπάδι του». Είναι ένας σκύλος με απεριόριστη ενέργεια, αντοχή και οδηγική συμπεριφορά, που τον καθιστούν πρωταρχικό σκύλο αγέλης. Ο εξαιρετικά εκπαιδεύσιμος και έξυπνος Border Collie επίσης διακρίνεται σε διάφορα αθλήματα, όπως υπακοή, flyball, ευκινησία, ιχνηλάτηση και διαγωνισμούς δίσκων που πετούν.

Ιστορία

 

Κατά τις ημέρες δόξας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, διαδοχικοί αυτοκράτορες συνέταξαν σχέδια για να εισβάλουν και να κατακτήσουν τη Βρετανία. Αλλά, για διάφορους λόγους – εξεγέρσεις σε άλλα μέρη της αυτοκρατορίας ή μεταβαλλόμενες πολιτικές καταστάσεις – τα σχέδια αποκόπηκαν. Τέλος, το έτος 43, ο αυτοκράτορας Κλαύδιος εκπλήρωσε αυτό το μακρόχρονο όνειρο κατάκτησης.

 

Η ρωμαϊκή κατοχή της Βρετανίας είχε μεγάλη επιρροή σε σχεδόν κάθε πτυχή της βρετανικής ζωής. Αυτό περιλάμβανε την εκτροφή σκύλων. Οι λεγεώνες κατέλαβαν τη δική τους πηγή τροφής: τα ζώα. Και όπου τα ζώα πηγαίνουν, σκύλοι βοσκοί είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν. Τα μεγάλα, βαρυκόκκαλα κτηνοτροφικά σκυλιά που εισήχθησαν από τους Ρωμαίους παρέμειναν στο βρετανικό τοπίο για περισσότερο από τρεις αιώνες.

 

Κατά τη διάρκεια της μακράς, αργής διάλυσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, οι άγριοι επιδρομείς των Βίκινγκ πήραν τη σειρά τους εισβάλλοντας στη Βρετανία. Και αυτοί έφεραν μαζί τα σκυλιά τους. Αυτοί ήταν μικρότεροι, ταχύτεροι, τύπου σπιτζ, πρόγονοι τέτοιων σύγχρονων φυλών όπως ο Ισλανδός Ποιμενικός. Οι διασταυρώσεις μεταξύ των παλαιών ρωμαϊκών σκύλων και των Σπιτζ των Βίκινγκ παρήγαγαν συμπαγή και ευκίνητα σκυλιά, καλά εξοπλισμένα για να δουλεύουν στο απόθεμα στα λοφώδη, βραχώδη ύψη της Σκωτίας και της Ουαλίας. Έτσι ξεκίνησε η ιστορία του Border Collie.

 

Τα Μπόρντερ Κόλεϊ είναι κτηνοτρόφοι και εκτράφηκαν για να δουλέψουν με πρόβατα, αλλά μπορούν να διαχειριστούν σχεδόν οποιοδήποτε είδος κοπαδιού, ακόμη θα ασχοληθούν με τα παιδιά στην οικογένεια.

 

Η φυλή προέρχεται από τις πεδινές και συνοριακές κομητείες της Αγγλίας και της Σκωτίας και μπορεί να χρονολογείται από το 1700. Οι πρόγονοι του Μπόρντερ Κόλεϊ πιστεύεται ότι είναι άλλοι τύποι Κόλεϊ, όπως ο bearded collie και ο σκωτσέζος κόλλεϊ, και μερικοί ιστορικοί της φυλής πιστεύουν ότι το σπανιέλ μπορεί να είναι στο μείγμα κάπου.

 

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, Τα Μπόρντερ Κόλεϊ έγιναν δημοφιλείς μεταξύ της αγγλικής κυριαρχίας. Σήμερα, χρησιμοποιούνται ακόμα για την εργασία των ζώων και είναι οικογενειακά κατοικίδια ζώα. Επειδή εκπαιδεύονται εύκολα, τα Μπόρντερ Κόλεϊ χρησιμοποιούνται επίσης για αστυνομική εργασία, ναρκωτικά και ανίχνευση βόμβας και για αποστολές έρευνας και διάσωσης. Κάνουν επίσης καλούς οδηγούς σκύλους για τους τυφλούς.

Μορφολογία

 

Τα Μπόρντερ Κόλεϊ είναι πολύ χαριτωμένα σκυλιά, πάντα σε επιφυλακή και έτοιμα να υπακούσουν εντολές που τους δίνεται είτε ως σκυλί εργασίας είτε σε ένα περιβάλλον στο σπίτι. Παρέχοντας τη σωστή ποσότητα άσκησης και πνευματικής διέγερσης σε καθημερινή βάση, οι Border Collies κάνουν υπέροχα οικογενειακά κατοικίδια ζώα. Είναι μεσαίου μεγέθους το ύψος τους κυμαίνεται στα αρσενικά 48-56εκ. και τα θηλυκά 46 – 53εκ. , ενώ το βάρος τους 14 με 20 κιλά τα αρσενικά ενώ τα θηλυκά 12 με 19.

Διαθέτουν διπλό τρίχωμα, με μερικά σκυλιά να έχουν πολυτελή κυματιστά παλτά και άλλα λεπτότερα. Τα Μπόρντερ Κόλεϊ έρχονται σε μια σειρά από χρώματα, αλλά τα πιο αναγνωρισμένα σκυλιά σε όλο τον κόσμο είναι εκείνα που διαθέτουν μαύρα και άσπρα παλτά, λευκό κολάρο και άσπρο στα πόδια τους.

 

Τα Μπόρντερ Κόλεϊ διαθέτουν μεγάλα κεφάλια με πολύ διακριτή στάση και κωνικό ρύγχος. Έχουν μαύρες μύτες, εκτός αν έχουν καφέ ή σοκολατένιο παλτό τότε οι μύτες τους έχουν καφέ χρώμα. Τα σκυλιά με μπλε παλτά έχουν έγχρωμες μύτες, αλλά όλα τα σκυλιά έχουν καλά αναπτυγμένα ρουθούνια. Τα ωοειδή τους μάτια είναι ευρύτατα διαχωρισμένα στο κεφάλι του σκύλου και είναι καφέ με εξαίρεση τα Merles όταν το ένα ή και τα δύο από τα μάτια τους είναι μπλε. Μερικές φορές μόνο ένα μέρος των οφθαλμών είναι γαλάζιο, αλλά όλοι οι Μπόρντερ Κόλεϊ έχουν μια πολύ έντονη, έξυπνη και ήπια εμφάνιση στα μάτια τους, είτε εργάζονται είτε βρίσκονται σε ηρεμία.

 

Τα αυτιά τους είναι μεσαίου μεγέθους και ξεχωρίζουν καλά στο κεφάλι ενός σκύλου που φέρουν είτε όρθια είτε ημι-όρθια, μυώδη λαιμό που κρατά ελαφρώς τοξωτό και που είναι ευρύτερο στον ώμο από τον αυχένα.

Διαθέτουν αθλητικά κορμιά με δυνατά κόκαλα και βαθύ στήθος. Τα οπίσθια τέταρτα είναι μυώδη με καλά ανεπτυγμένους μηρούς και πίσω πόδια.

 

Οι Border Collies έχουν αρκετά μακριές ουρές που είναι χαμηλές και καλυμμένες με τρίχωμα και οι οποίες έχουν μια ελαφρά καμπύλη ακριβώς στην άκρη, οι οποίες προσθέτουν την τέλεια ισορροπία και αναλογίες σε αυτά τα σκυλιά. Όταν είναι ενθουσιασμένοι, το Μπόρντερ Κόλεϊ θα ανεβάσει την ουρά του, αλλά ποτέ δεν θα την φέρουν πάνω από την πλάτη τους.

 

Όσων αφορά το τρίχωμά τους, τα Μπόρντερ Κόλεϊ μπορεί να έχουν αρκετά μακριά μαλλιά ή το τριχωμά τους είναι μικρά και απαλό. Και οι δύο τύποι έχουν μια πολύ πυκνό άνω στρώμα και μαλακό υπόστρωμα που προσφέρει στα σκυλιά μεγάλη προστασία από τα στοιχεία της φύσης. Τα μακρόστενα σκυλιά έχουν μακρύτερα μαλλιά γύρω από τους λαιμούς και τους ώμους που σχηματίζουν μια χαίτη και έχουν φτερά στα πόδια τους και κάτω από τις ουρές τους.

 

Οι Border Collies, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, έρχονται σε μια ποικιλία χρωμάτων και συνδυασμών χρωμάτων με το πιο αναγνωρίσιμο να είναι το ασπρόμαυρο σκυλί. Ωστόσο, τα άλλα χρώματα περιλαμβάνουν τα εξής: Μαύρο, Λευκό, Μπλε, Red Merle, Λιλά, Στικτό, Σοκολατί, Καφεκόκκινο, Blue Merle, Sable Merle, Χρυσό, Κόκκινο.

Χαρακτήρας

 

Τα Μπόρντερ Κόλεϊ είναι ενεργά, σκυλιά εργασίας που ταιριάζουν καλύτερα στη ζωή στην ύπαιθρο αλλά και σε διαμέρισμα αν του παρέχετε την άσκηση που έχει ανάγκη για να εκτονώσει την ενέργεια του. Αν περιοριστεί χωρίς δραστηριότητα και συντροφιά, αυτά τα σκυλιά μπορεί να γίνουν δυσαρεστημένα και δυστυχισμένα. Η φυλή είναι εξαιρετικά έξυπνη, μαθαίνει γρήγορα και ανταποκρίνεται καλά στον έπαινο.

 

Εξαιτίας των ενστίκτων τους, προστατεύουν την οικογένεια και την επικράτειά τους και γίνονται εξαιρετικοί φύλακες. Θα φροντίσουν τα παιδιά της οικογένειας. Αν και τα πάνε καλά μαζί με τα παιδιά και τα άλλα κατοικίδια ζώα που μεγαλώνουν μαζί, μπορεί να κρατήσουν αποστάσεις μερικές φορές από τους ξένους και να τους αποδοκιμάζουν, χτυπώντας τα τακούνια με τον ίδιο τρόπο που θα γαντζωθούν στα πρόβατα, αν τα βοσκή.

 

Τα Μπόρντερ Κόλεϊ θεωρούνται τα πιο έξυπνα σκυλιά στον πλανήτη που διαθέτουν ένα εξαιρετικά ισχυρό ένστικτο για να δουλεύουν μαζί με τον άνθρωπο, είναι πάντοτε έτοιμα και προειδοποιητικά για τις εντολές που τους δίνουν. Αυτό καθιστά τη φυλή εξαιρετικά προσιτή και οι Border Collies αποδείχθηκαν εξαίρετοι όχι μόνο στο εργασιακό περιβάλλον, αλλά και ως σκύλοι αναζήτησης και διάσωσης, ιχνηλάτες και σκύλους. Είναι πάντα ένα σταθερό φαβορί στα shows- διαγωνισμούς εμφάνισης και διαθέτουν ένα εντυπωσιακό ιστορικό για τη νίκη σε πολλές αθλητικές δραστηριότητες σκυλιών που περιλαμβάνουν ευελιξία.

 

Χρειάζονται πολλή άσκηση και διανοητική διέγερση για να είναι πραγματικά χαρούμενα, καλά μεγαλωμένα και καλά συμπεριφερόμενα σκυλιά. Ποτέ δεν είναι πιο ευτυχισμένοι από όταν δουλεύουν ή τους δίνετε κάτι να κάνουν. Δεν είναι μια καλή επιλογή για ανθρώπους που έχουν μια πιο καθιστική, εσωτερική ζωή επειδή οι Μπόρντερ Κόλεϊ είναι υψηλής συντήρησης στο τμήμα της άσκησης. Η τέλεια επιλογή για τους ανθρώπους και τις οικογένειες που έχουν πολυάσχολη υπαίθρια ζωή όπου ένας σύντροφος σκυλιών θα ταιριάζει απόλυτα με τον τρόπο ζωής τους.

Εκπαίδευση

 

Η πρώιμη κοινωνικοποίηση είναι ιδιαίτερα σημαντική με το Μπόρντερ Κόλεϊ, που συνεπάγεται θετική έκθεση σε μια μεγάλη ποικιλία ανθρώπων και καταστάσεις από την αρχή που είναι κουτάβια μέσα σε περίπου επτά μήνες. Η κατάρτιση υπακοής που ξεκινάει νωρίς και συνεχίζεται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του, θα τον κρατήσει ευτυχισμένο και θα παράσχει την απαραίτητη ψυχική διέγερση.

 

Τα Border Collies είναι εξαιρετικά έξυπνα και εξαιρετικά εύκολο να εκπαιδευτούν και είναι σούπερ σταρ σε δραστηριότητες σκυλιών όπως η εκτροφή, η υπακοή και η ευκινησία. Λόγω της τάσης τους να εκτρέφουν τα ζώα και τους ανθρώπους, θα τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα με τα «καλά συμπεριφερόμενα» παιδιά. Αγαπούν τις οικογένειές τους και μπορεί να είναι κάπως απόμακρα με ξένους.

 

Τα κουτάβια Border Collie είναι ευαίσθητα από τη φύση τους και πρέπει να τα χειρίζεστε απαλά αλλά σταθερά για να αποφύγετε να τα τρομάζετε, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα δειλό και ντροπαλό ενήλικο σκυλί. Η εκπαίδευσή τους πρέπει να ξεκινήσει αμέσως και είναι σημαντικό να καθοριστούν βασικοί κανόνες και όρια έτσι ώστε ένα κουτάβι να κατανοεί τι αναμένεται από αυτά.

Υγεία

 

Το Μπόρντερ Κόλεϊ είναι γενικά μια πολύ ανθεκτική και υγιής φυλή, όπως όλες οι φυλές, είναι επιρρεπείς σε ορισμένες συνθήκες υγείας. Δεν είναι όλα τα Μπόρντερ Κόλεϊ που θαπάρουν κάποια ή όλες αυτές τις ασθένειες, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε αν εξετάζετε αυτή τη φυλή. η δυσπλασία του ισχίου, η προοδευτική νεφρική ατροφία, η κώφωση, η επιληψία, η ανωμαλία των οφθαλμών. Τα αυτιά του BC πρέπει να ελέγχονται τακτικά για σημεία λοίμωξης και τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται τακτικά.

 

Άσκηση και Επίπεδα ενέργειας

 

Ενώ το Border Collie είναι ένα ιδιαίτερα προσαρμόσιμο σκυλί, είναι καλύτερα προσαρμοσμένο σε ένα περιβάλλον που του δίνει αρκετό ελεύθερο χώρο: ένα σπίτι στην πόλη με μια ασφαλή περιφραγμένη αυλή ή ένα αγρόκτημα. Επειδή έχει τάση να κάνει φυλάει και να κυνηγάει, πρέπει να προστατεύεται από το έντονο ένστικτό του να κυνηγάει αυτοκίνητα.

 

Ανεξάρτητα από το περιβάλλον, απαιτεί μεγάλη πνευματική και σωματική διέγερση καθημερινά και χρειάζεται έναν ιδιοκτήτη που είναι πρόθυμος και ικανός να του το παρέχει. Αυτό μπορεί να είναι ένα μεγάλο βάρος για τους ιδιοκτήτες που δεν γνωρίζουν τι θα αντιμετωπίσουν. Αν σκέφτεστε ένα Border Collie, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να του δώσετε μια σωστή έξοδο για τη φυσική του ενέργεια και το λαμπρό μυαλό του,τα σπορ σκυλιών είναι μια καλή εναλλακτική λύση.

 

Περιποίηση

 

Η φυλή Μπόρντερ Κόλεϊ μπορεί να υπερηφανεύεται για δύο ποικιλίες παλτό: τραχιά και απαλή. Και τα δύο είναι διπλά παλτά, με πιο χονδροειδές εξωτερικό παλτό και μαλακό υπόστρωμα. Η τραχιά ποικιλία είναι μεσαίου μήκους, πιο χνουδωτό στα πόδια, το στήθος και την κοιλιά. Η ομαλή ποικιλία είναι σύντομη σε όλο το μήκος, συνήθως πιο χοντρή στην υφή από την τραχιά ποικιλία.

 

Ο σκληρά εργαζόμενος Border Collie δεν είναι λεπτεπίλεπτος και δεν χρειάζεται υπερβολική περιποίηση για να τον κρατήσει όμορφο. Το ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες διπλό παλτό του χρειάζεται εβδομαδιαίο βούρτσισμα ώστε να διατηρούνται καλά διανεμημένα τα έλαια του και να αποφεύγεται το κόμπιασμα στην τραχιά ποικιλία. Το πιο συχνό βούρτσισμα κατά τη διάρκεια της περιόδου τριχόπτωσης είναι μια καλή ιδέα για την ελαχιστοποίηση της τριχόπτωσης γύρω από το σπίτι (που ρίχνει εποχιακά). Μπάνιο μόνο όταν είναι αναγκαίο δηλαδή περίπου κάθε τέσσερις μήνες ή όταν είναι πραγματικά βρώμικο ή μυρίζει τρομερό.

 

Βουρτσίστε τα δόντια του Μπόρντερ Κόλι τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να αφαιρέσετε τη συσσώρευση ταρτάρου και τα βακτηρίδια που κρύβονται μέσα σε αυτό. Το καθημερινό βούρτσισμα είναι ακόμα καλύτερο αν θέλετε να αποτρέψετε την ασθένεια των ούλων και την κακή αναπνοή.

 

Κόψτε τα νύχια του μία φορά το μήνα αν χρειαστεί και ελέγξτε τα αυτιά του μία φορά την εβδομάδα για βρωμιά, ερυθρότητα ή κακή οσμή που μπορεί να υποδηλώνει λοίμωξη. Τότε τα σκουπίζετε εβδομαδιαίως με μια βαμβακερή σφαίρα νωπή απαλή, με ισορροπημένη ρΗ καθαριστικό για τα αυτιά για να αποφύγετε προβλήματα.

 

Καθώς τον περιποιείστε, ελέγξτε για πληγές, εξανθήματα ή σημεία λοίμωξης όπως ερυθρότητα, τρυφερότητα ή φλεγμονή στο δέρμα, στη μύτη, στο στόμα και στα μάτια, και στα πόδια. Τα μάτια πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς ερυθρότητα ή απόρριψη. Η προσεκτική εβδομαδιαία εξέταση σας θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε πιθανά προβλήματα υγείας νωρίς.

Χαρακτηριστικά Ράτσας Μπόρντερ Κόλεϊ

Εξυπνάδα:
5/5
Ενέργεια:
5/5
Άσκηση:
5/5
Ικανότητα Εκπαίδευσης:
5/5
Παιχνιδιάρικο:
5/5
Στοργικό:
5/5
Φιλικό με Παιδιά:
5/5
Φιλικό με Ξένους:
4/5
Φιλικό με άλλα Ζώα:
4/5
Φύλακας:
5/5
Ανάγκη Περιποίησης:
2/5
Ζωή στο Διαμέρισμα:
2/5
Τάσεις Γαυγίσματος:
2/5
Αντοχή στη Μοναξιά:
1/5
Προβλήματα Υγείας:
3/5
Αντοχή στο Κρύο:
4/5
Αντοχή στη Ζέστη:
3/5

ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΡΙΑ ΜΗΝ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

2109220144

Το κάθε σκυλάκι είναι ξεχωριστό για εμάς, όπως και ο ιδιοκτήτης του. Θέλουμε πάντα να έχουμε προσωπική επαφή με τους πελάτες μας για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις ξεχωριστές ανάγκες σας. Θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε στον χώρο μας η τηλεφωνικά για να συζητήσουμε  την επιλογή σας και να σας προτείνουμε την καλύτερη δυνατή λύση. Για αυτόν τον λόγο τα περισσότερα κουτάβια μας δεν είναι ετοιμοπαράδοτα αλλά κατόπιν παραγγελίας.
(Για οποιαδήποτε απορία τηλεφωνήστε στο 2109220144). 

Όταν παίρνουμε ένα κουταβάκι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως δεν είναι λούτρινο παιχνιδάκι οπότε πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες.

 

Βασικοί κανόνες για μικρά κουτάβια:

 • Δεν το έχουμε όλη την ημέρα αγγαλιά.
 • Δεν το ξυπνάμε όταν κοιμάται.
 • Το ταΐζουμε τακτικά (ιδικά αν είναι μικρόσωμη φυλή) με την τροφή που έχει μάθει να τρώει
 • Δεν κάνουμε αλλαγές στην τροφή του κουταβιού γιατί αυξάνουμε κινδύνους για διατροφικές εντερίτιδες (εμετούς και διάρροιες).
 • Δεν το ταΐζουμε με τροφές ακατάλληλες για την ηλικία του (φαγητά δικά μας πχ γαλοπούλα μπριζόλες και σουβλάκια, γάλα και γαλακτοκομικά ,λειχουδιές εκπαίδευσης και κόκκαλα κάθε είδους).
 • Δεν το βγάζουμε βόλτα από το σπίτι αν δεν έχει ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς του (για καφέ, βόλτα στον κήπο, βόλτα στον δρόμο).
 • Δεν το φέρνουμε σε επαφή με ζώα ανεμβολιαστα η εμβολιασμένα που ζουν εκτός σπιτιού.
 • Αποφεύγουμε το μπάνιο σε κουτάβια τα οποία δεν έχουν ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς (μπορεί να κρυώσουν, να στρεσαρίσουν και να αναπτύξουν φοβίες ).
 • Σε περίπτωση αλλαγής της συμπεριφοράς του ζώου μας (αφαγία, διάρροια, εμετός, κατάπτωση) επικοινωνούμε άμεσα με τους ανθρώπους από όπου το πήραμε και τον κτηνίατρο.
 • Όταν μπαίνει ένα νέο μέλος στο σπίτι καλό είναι να έχουμε προμηθευτεί τα απαραίτητα: (Πάρκο εκπαίδευσης. Πάνες. Παιχνίδια. Λιχουδιές επιβράβευσης.)
 • Οριοθέτησε το κουτάβι με ένα πάρκο εκπαίδευσης (αποφεύγουμε το ανεξέλεγκτο λέρωμα στο σπίτι και προνοούμε για την ασφάλεια του ζώου για να μην φάει ακατάλληλα πράγματα και καλώδια.)
 • Καθοδήγησε το για να βρει την πάνα του (την οποιά έχουμε τοποθετήσει μέσα στο σπίτι) δείχνοντας του που είναι.
 • Όταν αρχίζει και κάνει την ανάγκη του στην πάνα τότε σιγά σιγά πηγαινέ την προς το μπαλκόνι.
 • Εάν χρειαστεί να τον μαλώσεις κάντε το με την φωνή ποτέ μην χτυπάς το ζωάκι σου, μην το τιμωρείς για κάτι που δεν καταλαβαίνει, θυμήσου πως είναι μωράκι και ακόμα μαθαίνει!!
 • Αν δεις τελικά πως δεν τα καταφέρνεις συμβουλέψου έναν ειδικό δάσκαλο να καθοδηγήσει και τους δυο σας για την αρμονική συμβίωση.
Είναι Ενεργητική Φυλή
απαιτεί μεγάλη πνευματική και σωματική διέγερση καθημερινά
Κατάλληλο για Αυλή
το Border Collie είναι ένα ιδιαίτερα προσαρμόσιμο σκυλί, είναι καλύτερα προσαρμοσμένο σε ένα περιβάλλον που του δίνει αρκετό ελεύθερο χώρο
Περιστασιακά μόνο Μπάνιο
δηλαδή περίπου κάθε τέσσερις μήνες ή όταν είναι πραγματικά βρώμικο ή μυρίζει τρομερό.
Προσδόκιμο ζωής 10 με 17 έτη
Το Μπόρντερ είναι γενικά υγιής
επιρρεπής σε: δυσπλασία του ισχίου, προοδευτική νεφρική ατροφία, κώφωση
Tα Μπόρντερ χρησιμοποιούνται επίσης
για αστυνομική εργασία, ανίχνευση ναρκωτικών και βόμβας και για αποστολές έρευνας και διάσωσης
Σκυλάκια Συντροφιάς, χρησιμότητας
Είναι ιδανικά κατοικίδια ζώα, ειδικά όπου υπάρχουν παιδιά
Εξαιρετικά Εύκολο να Εκπαιδευτούν
είναι εξαιρετικά έξυπνα, είναι σούπερ σταρ σε δραστηριότητες σκύλων

Τα σκυλάκια Μπόρντερ Κόλεϊ που φέραμε ανά περιόδους

X
Καλώς ήρθατε στο Petsfarma

Είμαι η ψηφιακή βοηθός σας. Πατήστε για να ξεκινήσουμε μία συνομηλία.

wpChatIcon