Ποιμενικός Καυκάσου

Mάθετε τα πάντα για το Ποιμενικό Καυκάσου

Μία πλήρη καταγραφή της κάθε ράτσας με αγάπη για τους τετράποδους φίλους μας!!!

Λίγα Λόγια

 

Ο Ποιμενικός Καυκάσου είναι εξαιρετική φυλή φύλακα και δεν πρέπει ποτέ να ληφθεί ελαφρά.

 

Ο Καυκάσιος είναι τολμηρός, ατρόμητος, με αυτοπεποίθηση και άγριος όταν υπάρχει απειλή, αλλά είναι στοργικός, πιστός, αφοσιωμένος, ευγενής και ευχάριστος με την οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένων και άλλων οικογενειακών κατοικίδιων ζώων.

Ιστορία

 

Παρόλο που η πρώτη επίσημη εμφάνισή της ήταν η δεκαετία του 1930 στη Γερμανία, ο Καυκάσιος Ποιμενικός υπήρξε από την αρχαιότητα και εισήχθη στις γενεαλογικές γραμμές πολλών από τις σημερινές παγκόσμιες φυλές σε όλη την ιστορία. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι ο σκύλος του Καυκάσου είναι ένας στενός συγγενής των μαστιφών της Ασίας.

Ιστορικά, τα Καυκασιανά Ποιμενικά σκυλιά χρησιμοποιήθηκαν για την φύλαξη αγελών, κοπαδιών και κατοικιών από αρπακτικά ζώα. Η πρώτη αναφορά ενός μεγάλου molossoid σκύλου που χρησιμοποιείται από το στρατό του Αρμένιου Τσάρου Tigran II που χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ. Υποχρεωτικές ιδιότητες της φυλής αυτής για τις εργασίες τους ήταν η φυσική δύναμη, η αυτοπεποίθηση, να είναι ατρόμητοι, η έντονη ανάπτυξη της ακοής, η καλή όραση και το πυκνό και αδιάβροχο παλτό έχουν καλλιεργηθεί στη διαδικασία επιλογής. Όλες αυτές οι ιδιότητες, καθώς και η αντοχή, επιτρέπουν στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν Καυκάσια Ποιμενικά σκυλιά σε κάθε είδους κλιματολογικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των πιο έντονων.

 

Σήμερα, οι Καυκάσιοι Ποιμενικοί είναι ως επί το πλείστων οικογενειακοί σύντροφοι, φύλακες και κηδεμόνες ιδιοκτησίας, αν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από βοσκούς για να τείνουν να κοπάδια. Έχουν διατηρήσει πολλά από τα επιφυλακτικά, αποστασιοποιημένα και μερικές φορές επιθετικά χαρακτηριστικά τους, οπότε χρειάζονται έγκαιρη κοινωνικοποίηση και σταθερή κατάρτιση για την αποφυγή περιστατικών.

Μορφολογία

 

Καυκάσιοι Shepherd Dogs είναι τεράστιοι. Τα αρσενικά τείνουν να είναι λίγο μεγαλύτερα από τα θηλυκά και ζυγίζουν πάνω από 50 κιλά, ενώ τα θηλυκά κατά μέσο όρο περίπου 45 με 50 κιλά. Μερικά σκυλιά μπορεί να ζυγίζουν περισσότερο ή λιγότερο, και αυτό μπορεί να εξαρτάται από το πού προέρχονται ή τι είδους είναι. Τα σκυλιά βουνών είναι πιο μυϊκά, ενώ τα απλά σκυλιά είναι λίγο πιο λιτά. Τα αρσενικά είναι περίπου 69 έως 74 εκατοστά σε ύψος στον ώμο, και τα θηλυκά είναι μεταξύ 63-72 εκ. Οι Καυκάσιοι Ποιμενικοί σκύλοι θεωρούνται μια γιγαντιαία φυλή.

 

Υπάρχουν τρία μήκη παλτών που παρατηρούνται στους Καυκάσιους Shepherd Dogs – μακρύ, μεσαίο και κοντό. Όσο μακρύτερα είναι τα μαλλιά, τόσο πιο έντονη είναι η χαίτη γύρω από τους λαιμούς και το φτερό γύρω από τα πίσω πόδια και τις ουρές τους. Και τα τρία μήκη παλτό είναι αρκετά παχύ.

 

Το τριχωμά του είναι διπλό, με το υπόστρωμα να είναι λεπτό και απαλό, ενώ το εξωτερικό παλτό είναι χονδρό και μεγαλύτερο. Ο Καυκάσιος Ποιμενικός σκύλος μπορεί να είναι γκρίζος, πεντακάθαρος, κόκκινος, κρέμας, μαύρος, ακόμα και στερεός λευκός. Τα παλτά μπορεί επίσης να είναι μαύρα ή να έχουν μεγάλα κομμάτια δύο ή περισσότερων χρωμάτων. Έχουν συχνά λευκές σημάνσεις στο σώμα και μια σκοτεινή “μάσκα” γύρω από το πρόσωπο

Χαρακτήρας

 

Οι Καυκάσιοι Ποιμενικοί Σκύλοι μπορούν να είναι εξαιρετικοί συντρόφοι της οικογένειας και πρέπει να είναι εσωτερικοί με τους ανθρώπους τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν πρέπει να είναι αλυσοδεμένα έξω, καθώς αυτή είναι μια συνταγή για τη δημιουργία ενός επιθετικού, επικίνδυνου σκύλου. Με κατάλληλη εκπαίδευση, μπορούν να κάνουν αγαπημένα οικογενειακά κατοικίδια ζώα και κηδεμόνες, και μερικοί έχουν εκπαιδευτεί ακόμη και ως σκύλοι θεραπείας.

 

 

Ο Καυκάσιος Ποιμενικός Σκύλος είναι ικανό να αγαπά και να δένετε με τους ιδιοκτήτες του, και είναι απόλυτα πιστά οικογενειακά σκυλιά και όταν χρειάζεται άγρια και προστατευτικά, είναι επίσης φυσικά δύσπιστα προς τους ξένους και δεν τα πηγαίνουν καλά με σκύλους ή άλλα ζώα που δεν είναι εξοικειωμένοι . Σε γενικές γραμμές, είναι χαμηλής ενέργειας και χαλαρά σκυλάκια.

 

Παρόλο που οι Καυκάσιοι Ποιμενικοί σκύλοι είναι έξυπνοι, μπορούν επίσης να είναι αρκετά πεισματικοί, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει την εκπαίδευσή τους. Χρειάζονται στενά όρια, υπομονή, πειθαρχεία και συνέπεια. Αυτή η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα, και η κοινωνικοποίηση είναι πρακτικά απαραίτητη.

 

Η σωστή εκπαίδευση κοινωνικοποίησης πρέπει να γίνει για να ξεπεραστεί η ανησυχία της φυλής γύρω από νέους ανθρώπους και ζώα, που μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικότητα. Ωστόσο, με τους ανθρώπους με τους οποίους είναι εξοικειωμένοι, ο Καυκάσιος Ποιμενικός είναι πολύ αγάπης και πιστός και θα κάνει για έναν δια βίου κηδεμόνα και προστάτη.

Εκπαίδευση

 

Εξαιρετικά ανεξάρτητη και έξυπνη φυλή, ο Καυκάσιος Ποιμενικός σκύλος μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να εκπαιδευτεί για υπακοή, αλλά όχι αδύνατο. Παρόλο που έχουν πολύ ενέργεια ενώ βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, συνήθως είναι αρκετά ήσυχοι στο σπίτι.

 

Οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες πρέπει να σημειώσουν ότι η φυλή προστατεύει ιδιαίτερα την οικογένεια της και την περιουσία τους, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο να φέρετε τους ανθρώπους στο σπίτι σας . Χρειάζονται στενά όρια, υπομονή, πειθαρχεία και συνέπεια. Αυτή η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα, από όταν είναι κουτάβια και η κοινωνικοποίηση τους είναι πρακτικά απαραίτητη.

 

Η σωστή εκπαίδευση κοινωνικοποίησης πρέπει να γίνει για να ξεπεραστεί η ανησυχία της φυλής γύρω από νέους ανθρώπους και ζώα, που μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικότητα. Ωστόσο, με τους ανθρώπους με τους οποίους είναι εξοικειωμένοι, ο Καυκάσιος Ποιμενικός είναι πολύ αγαπησιάρης και πιστός και γίνετε  ένας δια βίου κηδεμόνας και προστάτης της οικογένειάς του.

Υγεία

 

Ο Καυκάσιος Ποιμενικός σκύλος θεωρείται συνήθως ως μια υγιής φυλή, και έχει Προσδόκιμο ζωής 10 με 12 έτηαλλά όπως πολλές γίγαντες φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπείς σε δυσπλασία ισχίου. Μπορούν επίσης να αναπτύξουν καταρράκτη. Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η παχυσαρκία.

 

Οι Καυκάσιοι Ποιμενικοί Σκύλοι θα πρέπει να τρώνε κατάλληλη διατροφή για μια γιγαντιαία φυλή, αλλά δεν έχουν υπερβολικά υψηλά επίπεδα ενέργειας και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη. Θα πρέπει να ασκηθούν και το βάρος τους θα πρέπει να παρακολουθείται από κτηνιάτρους.

 

Για να αποφύγετε την παχυσαρκία στον Καυκάσιο Ποιμενικό Σκύλο, μιλήστε στον κτηνίατρό σας ή στο διατροφολόγο σας για τη διαμόρφωση μιας κατάλληλης διατροφής και τη δημιουργία ενός σχήματος άσκησης. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει να τρώνε μικρότερα, συχνότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας αντί για μεγάλα γεύματα για να αποφύγετε πρήξιμο.

 

Άσκηση και Επίπεδα ενέργειας

 

Καυκάσιοι Ποιμενικοί ζουν καλύτερα σε μια μεγάλη αυλή και είναι κατάλληλα για οικογένειες που τους αρέσουν οι καθημερινοί περίπατοι. Για λόγους ασφάλειας, επειδή είναι μια έξυπνη και ανεξάρτητη φυλή, θα πρέπει να περιορίζονται περιστασιακά όταν ασκούνται, όπως σε μια περιφραγμένη αυλή και στο λουρί όταν περπατάτε.

 

Παρόλο που είναι σκύλος χαμηλής ενέργειας, θα πρέπει να έχει καλή αντοχή για περπάτημα και πεζοπορία. Ορισμένοι κτηνοτρόφοι ενθαρρύνουν δοκιμές αντοχής.

Περιποίηση

 

Ο Καυκάσιος Ποιμενικός έχει μια ποικιλία τύπων παλτών, από πολύ μακρύ έως κοντό. Το πλούσιο παλτό του πρέπει να βουρτσίζεται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για να απομακρυνθούν οι χαλαρές ή νεκρές τρίχες και να αποφευχθεί το μάδημα . Οι Καυκάσιοι Ποιμενικοί περνούν από βαριά τριχόπτωση μία φορά το χρόνο.

 

Το Μπάνιο μπορεί να είναι μια αγγαρεία με ένα σκύλο αυτού του μεγέθους, οπότε μπορεί να είναι σοφό να λουστεί μόνο όταν απαιτείται ή να βασιστείτε σε έναν επαγγελματία groomer. Τα σκυλιά με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής πρέπει να έχουν καθημερινή περιποίηση.

 

Ο Καλλωπισμός τους μπορεί να είναι μια θαυμάσια εμπειρία δεσίματος για εσάς και το κατοικίδιο ζώο σας. Τα σκληρά ταχέως αναπτυσσόμενα νύχια τους πρέπει να κόβονται τακτικά για να αποφευχθεί η υπερβολική ανάπτυξη, η διάσπαση και η ρωγμή.

 

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται τακτικά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και να καθαριστούν ανάλογα με τις ανάγκες, για να αποφευχθεί η συσσώρευση κεριών και σκουπιδιών που μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση. Τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται τακτικά δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα και να καθαρίζονται πολύ προσεκτικά.

Χαρακτηριστικά Ράτσας Ποιμενικός Καυκάσου

Εξυπνάδα:
4/5
Ενέργεια:
2/5
Άσκηση:
2/5
Ικανότητα Εκπαίδευσης:
5/5
Παιχνιδιάρικο:
3/5
Στοργικό:
3/5
Φιλικό με Παιδιά:
2/5
Φιλικό με Ξένους:
2/5
Φιλικό με άλλα Ζώα:
2/5
Φύλακας:
4/5
Ανάγκη Περιποίησης:
2/5
Ζωή στο Διαμέρισμα:
2/5
Τάσεις Γαυγίσματος:
3/5
Αντοχή στη Μοναξιά:
3/5
Αντοχή στο Κρύο:
5/5
Αντοχή στη Ζέστη:
2/5
Προβλήματα Υγείας:
2/5

ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΡΙΑ ΜΗΝ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

2109220144

Το κάθε σκυλάκι είναι ξεχωριστό για εμάς, όπως και ο ιδιοκτήτης του. Θέλουμε πάντα να έχουμε προσωπική επαφή με τους πελάτες μας για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις ξεχωριστές ανάγκες σας. Θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε στον χώρο μας η τηλεφωνικά για να συζητήσουμε  την επιλογή σας και να σας προτείνουμε την καλύτερη δυνατή λύση. Για αυτόν τον λόγο τα περισσότερα κουτάβια μας δεν είναι ετοιμοπαράδοτα αλλά κατόπιν παραγγελίας.
(Για οποιαδήποτε απορία τηλεφωνήστε στο 2109220144). 

Όταν παίρνουμε ένα κουταβάκι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως δεν είναι λούτρινο παιχνιδάκι οπότε πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες.

 

Βασικοί κανόνες για μικρά κουτάβια:

 • Δεν το έχουμε όλη την ημέρα αγγαλιά.
 • Δεν το ξυπνάμε όταν κοιμάται.
 • Το ταΐζουμε τακτικά (ιδικά αν είναι μικρόσωμη φυλή) με την τροφή που έχει μάθει να τρώει
 • Δεν κάνουμε αλλαγές στην τροφή του κουταβιού γιατί αυξάνουμε κινδύνους για διατροφικές εντερίτιδες (εμετούς και διάρροιες).
 • Δεν το ταΐζουμε με τροφές ακατάλληλες για την ηλικία του (φαγητά δικά μας πχ γαλοπούλα μπριζόλες και σουβλάκια, γάλα και γαλακτοκομικά ,λειχουδιές εκπαίδευσης και κόκκαλα κάθε είδους).
 • Δεν το βγάζουμε βόλτα από το σπίτι αν δεν έχει ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς του (για καφέ, βόλτα στον κήπο, βόλτα στον δρόμο).
 • Δεν το φέρνουμε σε επαφή με ζώα ανεμβολιαστα η εμβολιασμένα που ζουν εκτός σπιτιού.
 • Αποφεύγουμε το μπάνιο σε κουτάβια τα οποία δεν έχουν ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς (μπορεί να κρυώσουν, να στρεσαρίσουν και να αναπτύξουν φοβίες ).
 • Σε περίπτωση αλλαγής της συμπεριφοράς του ζώου μας (αφαγία, διάρροια, εμετός, κατάπτωση) επικοινωνούμε άμεσα με τους ανθρώπους από όπου το πήραμε και τον κτηνίατρο.
 • Όταν μπαίνει ένα νέο μέλος στο σπίτι καλό είναι να έχουμε προμηθευτεί τα απαραίτητα: (Πάρκο εκπαίδευσης. Πάνες. Παιχνίδια. Λιχουδιές επιβράβευσης.)
 • Οριοθέτησε το κουτάβι με ένα πάρκο εκπαίδευσης (αποφεύγουμε το ανεξέλεγκτο λέρωμα στο σπίτι και προνοούμε για την ασφάλεια του ζώου για να μην φάει ακατάλληλα πράγματα και καλώδια.)
 • Καθοδήγησε το για να βρει την πάνα του (την οποιά έχουμε τοποθετήσει μέσα στο σπίτι) δείχνοντας του που είναι.
 • Όταν αρχίζει και κάνει την ανάγκη του στην πάνα τότε σιγά σιγά πηγαινέ την προς το μπαλκόνι.
 • Εάν χρειαστεί να τον μαλώσεις κάντε το με την φωνή ποτέ μην χτυπάς το ζωάκι σου, μην το τιμωρείς για κάτι που δεν καταλαβαίνει, θυμήσου πως είναι μωράκι και ακόμα μαθαίνει!!
 • Αν δεις τελικά πως δεν τα καταφέρνεις συμβουλέψου έναν ειδικό δάσκαλο να καθοδηγήσει και τους δυο σας για την αρμονική συμβίωση.
Ο Καυκάσιος είναι Σκύλος Χαμηλής ενέργειας
Τους Αρέσουν όμως οι Καθημερινοί Περίπατοι
Οι Καυκάσιοι Ζουν Καλύτερα σε Μεγάλη Αυλή
Πρέπει να περιορίζονται περιστασιακά όταν ασκούνται, όπως σε μια περιφραγμένη αυλή και στο λουρί όταν περπατάτε
Δεν χρειάζεται συχνό μπάνιο
Μόνο όταν απαιτείται, να βουρτσίζεται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα
Προσδόκιμο ζωής 10 με 12 έτη
Ο Καυκάσιος Θεωρείται Συνήθως ως μια Υγιής Φυλή
Θα πρέπει να ασκηθούν και το βάρος τους να παρακολουθείται για να αποφύγετε την παχυσαρκία
Ποιμενικός υπήρξε από την αρχαιότητα
εισήχθη στις γενεαλογικές γραμμές πολλών από τις σημερινές παγκόσμιες φυλές σε όλη την ιστορία
Σκυλάκια Συντροφιάς, Φύλακας
Σήμερα, οι Καυκάσιοι Ποιμενικοί είναι ως επί το πλείστων οικογενειακοί σύντροφοι, φύλακες και κηδεμόνες ιδιοκτησίας
Ο Καυκάσιος δύσκολο να εκπαιδευτεί, αλλά όχι αδύνατο
Εξαιρετικά ανεξάρτητη και έξυπνη φυλή

Τα σκυλάκια Ποιμενικού Καυκάσου που φέραμε ανά περιόδους

X
Καλώς ήρθατε στο Petsfarma

Είμαι η ψηφιακή βοηθός σας. Πατήστε για να ξεκινήσουμε μία συνομηλία.

wpChatIcon