Μπισόν Χαβανέζ

Mάθετε τα πάντα για το Μπισόν Xαβανέζ

Μία πλήρη καταγραφή της κάθε ράτσας με αγάπη για τους τετράποδους φίλους μας!!!

Λίγα Λόγια

 

Το Μπισόν Χαβανέζ , ο μοναδικός σκύλος που εκτράφηκε από την Κούβα ως κατοικίδιο, είναι  ένα χαρούμενο μικρό σκυλί λαμπερά μεγάλα, καστανά ματάκια.

 

Αυτός ο γεμάτος ζωντάνια και κοινωνικός σύντροφος γίνετε ιδιαίτερα αγαπητός όπου βρεθεί. Ταιριάζει με όλους τους ανθρώπους και ξέρει πως να τραβάει την προσοχή.

 

Είναι πολύ κοινωνικό και ευχάριστο σκυλί. Αγαπάει πολύ τα παιχνίδια, είναι υπάκουο και εκπαιδεύεται εύκολα.

Ιστορία

 

Όσον αφορά την προέλευσή του, δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες. Θεωρείται απόγονος των ευρωπαϊκών Bichons και ότι έφτασε στην Κούβα κατά τη διάρκεια της ισπανικής κυριαρχίας. Εκτράφηκε ως κατοικίδιο από την κουβανική αριστοκρατία και μετονομάστηκε από την πρωτεύουσα αυτής της χώρας.


Ανάμεσα στους ιδιοκτήτες Havanese ήταν δύο από τους πιο διάσημους συγγραφείς του κόσμου. Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ έπεσε στην γοητεία του Μπισόν Χαβανέζ κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων του στην Κούβα. Περίπου εκατό χρόνια νωρίτερα, ο Charles Dickens είχε σε ένα μικροσκοπικό Havanese που ονόμαζε Τιμ.

Μορφολογία

 

Πρόκειται για ένα σκυλί μικρού μεγέθους, περισσότερο μακρύ παρά ψηλό , το βάρος του κυμαίνεται στα 4 με 8 κιλά και το  ύψος του από 21 έως 29 εκ. Είναι ένα καλοσχηματισμένο σκυλί, το κεφάλι είναι ανάλογο με το σώμα. Έχει ένα ευρύ και επίπεδο κρανίο με ένα λεπτό ρύγχος και ένα ελαφρώς ψηλό μέτωπο.

 

Τα μάτια του είναι αμυγδαλωτά, μεγάλα, σκούρα και λαμπερά . Τα αυτιά είναι πεσμένα, δεν είναι πολύ μακριά και καλυμμένα με μακριά και πλούσια μαλλιά. Η ουρά φέρεται ψηλά, κρατιέται σαν κουτάλι και καλύπτεται με μακριά, μεταξένια μαλλιά.

 

Η γούνα του μπορεί να είναι ίσια, κυματιστή ή ελαφρώς σπαστή και έχει μεταξωτή υφή, είναι μακριά, μεταξένια, λεία, με χοντρά μαλλιά . Το χρώμα του μπορεί να είναι σκούρο ή απαλό κρέμ, γκρι ή λευκό με σημεία από αυτά τα χρώματα, χρώμα havana, σπάνια καθαρό λευκό.

Χαρακτήρας

 

Είναι ένα έξυπνο, γεμάτο ζωντάνια, χαρούμενο, παιχνιδιάρικο, ευγενικό, ευαίσθητο και κοινωνικό σκυλί. Είναι πιστό, υπάκουο, αφοσιωμένο και δεμένο με τον κύριό του. Τα πηγαίνει πολύ καλά με τα παιδιά, αν δεν τον πειράζουν έντονα αλλιώς θα πάει να απομονωθεί για λίγο. Έχει πολύ καλή σχέση και με άλλα κατοικίδια σκυλιά και γενικά με τα ζώα.

 

Τα Μπισόν Χαβανέζ εκπαιδεύονται εύκολα, είναι εξωστρεφείς προσωπικότητες, με κωμικά, χαριτωμένα ένστικτα, ένας γεννημένος κλόουν. Ταιριάζει με όλους τους ανθρώπους και ξέρει πως να τραβάει την προσοχή, Είναι πολύ κοινωνικό και ευχάριστο σκυλί. Αγαπάει πολύ τα παιχνίδια, είναι υπάκουο και εκπαιδεύεται εύκολα.

 

Τα Χαβανέζ είναι επίσης εξαιρετικοί φύλακες και παίρνουν σοβαρά αυτή τους τη δουλειά, αλλά συνήθως θα κρατούν το γαύγισμα στο ελάχιστο.

Εκπαίδευση

 

Τα Χαβανέζ είναι πολύ έξυπνα, ευαίσθητα στον τόνο της φωνής, θέλει να ευχαριστήσει τον δάσκαλό του και καταλάβει εύκολα τι απαιτείται από αυτό, η εκπαίδευσή τους είναι μία πολύ εύκολη και ευχάριστη διαδικασία, για όσο διάστημα χρησιμοποιείτε μόνο θετικές μεθόδους. Είναι μια ευαίσθητη φυλή, οπότε πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην τους πειράζετε πολύ σκληρά.

 

Η κοινωνικοποίηση από μικρή ηλικία είναι εξίσου σημαντική. Εκθέστε τα ήρεμα σε μια μεγάλη ποικιλία νέων καταστάσεων και νέων ανθρώπων, εξασφαλίζοντας πάντα ότι οι εμπειρίες είναι θετικές και δεν θα του δημιουργήσουν φοβίες. Η εκπάιδευση που γίνεται με ευγένεια και σεβασμό θα οδηγήσει σε ένα θαυμάσιο σκυλί σύντροφο.

Υγεία

 

Τα Χαβανέζ είναι γενικά υγιής ράτσα και ζουν πολλά χρόνια 13 με 15 έτη . Υπάρχουν θέματα υγείας στα οποία μπορεί να είναι απλά πιο επιρρεπής σαν φυλή, συμπεριλαμβανομένων των οφθαλμικών διαταραχών, της χονδροδυσπλασίας, της κώφωσης , της νόσου Legg-Calve-Perthes (η οποία επηρεάζει την άρθρωση του ισχίου) και της επιγονατιδικής εξάρθρωσης.

 

Άσκηση και Επίπεδα ενέργειας

 

Το Χαβανέζ έχει μέτριες ανάγκες άσκησης. Θα επωφεληθούν από μια ζωηρή καθημερινή βόλτα ή ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με τον ιδιοκτήτη τους στο κατώφλι, καθώς είναι πιο ευτυχισμένοι όταν κάποιος είναι μαζί τους. Το να τριγυρίζουν μέσα στο σπίτι και να παίζουν μέσα επίσης να παρέχει αρκετή δραστηριότητα.

 

 Δεν συνιστάτε η υπερβολική άσκηση ενός Χαβανέζ οποιασδήποτε ηλικίας. Αν στη βόλτα τους φανεί πως δυσκολεύονται να συνεχίσουν, είναι καιρός να πάνε σπίτι. Τα Χαβανέζ τα πάνε εξίσου καλά και με τη διαμονή τους σε σπίτι αλλά και σε διαμέρισμα.

 

Δεν είναι ευτυχισμένοι να μένουν μόνοι τους για πολλές ώρες κάθε φορά ή μόνα τους σε εξωτερικό χώρο.

 

Περιποίηση

 

 Το Χαβανέζ είναι ράτσα που δεν μαδάει, η τρίχα του μακραίνει και κάποια στιγμή νεκρώνει είτε πέφτει ή κάνει κόμπους. Το μακρύ, μαλακό και μεταξένιο παλτό του πρέπει να καλλωπιστεί καθημερινά για να κρατηθεί απαλλαγμένο από κόμπους και μπέρδεμα.

 

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων συχνά επιλέγουν να κόβουν το τρίχωμα του σκυλιού τους, για να μειώσουν το χρόνο περιποίησης. Το Havanese πρέπει επίσης να λούζεται περιστασιακά ανάλογα με τις ανάγκες.

 

 Οι γωνίες των ματιών θα πρέπει να καθαρίζονται απαλά καθημερινά. Ελέγξτε συχνά τα αυτιά σκουπίστε το εσωτερικό του καλύμματος αυτιού με μια ελαφρώς νωπή χαρτοπετσέτα. Και να βουρτσίζετε τα δόντια του για να κρατάτε τη στοματική του υγιεινή.

Χαρακτηριστικά Ράτσας Μπισόν Xαβανέζ

Εξυπνάδα:
4/5
Ενέργεια:
4/5
Άσκηση:
3/5
Ικανότητα Εκπαίδευσης:
4/5
Παιχνιδιάρικο:
5/5
Στοργικό:
5/5
Φιλικό με Παιδιά:
5/5
Φιλικό με Ξένους:
4/5
Φιλικό με άλλα Ζώα:
5/5
Φύλακας:
2/5
Ανάγκη Περιποίησης:
3/5
Ζωή στο Διαμέρισμα:
5/5
Τάσεις Γαυγίσματος:
2/5
Αντοχή στη Μοναξιά:
1/5
Προβλήματα Υγείας:
2/5
Αντοχή στο Κρύο:
2/5
Αντοχή στη Ζέστη:
4/5

ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΡΙΑ ΜΗΝ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

2109220144

Το κάθε σκυλάκι είναι ξεχωριστό για εμάς, όπως και ο ιδιοκτήτης του. Θέλουμε πάντα να έχουμε προσωπική επαφή με τους πελάτες μας για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις ξεχωριστές ανάγκες σας. Θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε στον χώρο μας η τηλεφωνικά για να συζητήσουμε  την επιλογή σας και να σας προτείνουμε την καλύτερη δυνατή λύση. Για αυτόν τον λόγο τα περισσότερα κουτάβια μας δεν είναι ετοιμοπαράδοτα αλλά κατόπιν παραγγελίας.
(Για οποιαδήποτε απορία τηλεφωνήστε στο 2109220144). 

Όταν παίρνουμε ένα κουταβάκι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως δεν είναι λούτρινο παιχνιδάκι οπότε πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες.

 

Βασικοί κανόνες για μικρά κουτάβια:

 • Δεν το έχουμε όλη την ημέρα αγγαλιά.
 • Δεν το ξυπνάμε όταν κοιμάται.
 • Το ταΐζουμε τακτικά (ιδικά αν είναι μικρόσωμη φυλή) με την τροφή που έχει μάθει να τρώει
 • Δεν κάνουμε αλλαγές στην τροφή του κουταβιού γιατί αυξάνουμε κινδύνους για διατροφικές εντερίτιδες (εμετούς και διάρροιες).
 • Δεν το ταΐζουμε με τροφές ακατάλληλες για την ηλικία του (φαγητά δικά μας πχ γαλοπούλα μπριζόλες και σουβλάκια, γάλα και γαλακτοκομικά ,λειχουδιές εκπαίδευσης και κόκκαλα κάθε είδους).
 • Δεν το βγάζουμε βόλτα από το σπίτι αν δεν έχει ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς του (για καφέ, βόλτα στον κήπο, βόλτα στον δρόμο).
 • Δεν το φέρνουμε σε επαφή με ζώα ανεμβολιαστα η εμβολιασμένα που ζουν εκτός σπιτιού.
 • Αποφεύγουμε το μπάνιο σε κουτάβια τα οποία δεν έχουν ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς (μπορεί να κρυώσουν, να στρεσαρίσουν και να αναπτύξουν φοβίες ).
 • Σε περίπτωση αλλαγής της συμπεριφοράς του ζώου μας (αφαγία, διάρροια, εμετός, κατάπτωση) επικοινωνούμε άμεσα με τους ανθρώπους από όπου το πήραμε και τον κτηνίατρο.
 • Όταν μπαίνει ένα νέο μέλος στο σπίτι καλό είναι να έχουμε προμηθευτεί τα απαραίτητα: (Πάρκο εκπαίδευσης. Πάνες. Παιχνίδια. Λιχουδιές επιβράβευσης.)
 • Οριοθέτησε το κουτάβι με ένα πάρκο εκπαίδευσης (αποφεύγουμε το ανεξέλεγκτο λέρωμα στο σπίτι και προνοούμε για την ασφάλεια του ζώου για να μην φάει ακατάλληλα πράγματα και καλώδια.)
 • Καθοδήγησε το για να βρει την πάνα του (την οποιά έχουμε τοποθετήσει μέσα στο σπίτι) δείχνοντας του που είναι.
 • Όταν αρχίζει και κάνει την ανάγκη του στην πάνα τότε σιγά σιγά πηγαινέ την προς το μπαλκόνι.
 • Εάν χρειαστεί να τον μαλώσεις κάντε το με την φωνή ποτέ μην χτυπάς το ζωάκι σου, μην το τιμωρείς για κάτι που δεν καταλαβαίνει, θυμήσου πως είναι μωράκι και ακόμα μαθαίνει!!
 • Αν δεις τελικά πως δεν τα καταφέρνεις συμβουλέψου έναν ειδικό δάσκαλο να καθοδηγήσει και τους δυο σας για την αρμονική συμβίωση.
Μέτριες Ανάγκες Άσκησης
Θα χαρούν με μια ζωηρή καθημερινή βόλτα ή ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με τον ιδιοκτήτη τους στο κατώφλι
Κατάλληλο για Διαμέρισμα
Το να τριγυρίζουν μέσα στο σπίτι και να παίζουν μέσα επίσης να παρέχει αρκετή δραστηριότητα.
Μπάνιο Χρειάζεται Περιστασιακά
ανάλογα με τις ανάγκες.
Προσδόκιμο Ζωής 13 με 15 έτη
Τα Χαβανέζ είναι Υγιής Ράτσα
είναι επιρρεπής σε ασθένειες: καταρράκτης, γλαύκωμα, αλλεργίες
Εκτράφηκε από την Κούβα
Charles Dickens και Έρνεστ Χέμινγουεϊ έπεσαν στην γοητεία του.
Σκυλάκια Συντροφιάς
Είναι πολύ κοινωνικό και ευχάριστο σκυλάκι
Η Εκπαίδευση του είναι Ευχάριστη
Χρησιμοποιείτε μόνο θετικές μεθόδους

Τα σκυλάκια Μπισόν Xαβανέζ που φέραμε ανά περιόδους

X
Ευχαριστούμε
που σας έχουμε στο Petsfarma

Είμαι η ψηφιακή βοηθός σας. Πατήστε για να ξεκινήσουμε μία συνομηλία.

wpChatIcon