Ακίτα Ίνου

Mάθετε τα πάντα για το Ακίτα Ίνου

Μία πλήρη καταγραφή της κάθε ράτσας με αγάπη για τους τετράποδους φίλους μας!!!

 

Λίγα λόγια

 

Τα Ακίτα είναι πανέμορφα,  πολύ έξυπνα και δυνατά σκυλιά γνωστά για την γενναιότητα και το πείσμα, επιβλητικά, αυθόρμητα, ανεξάρτητα και έχουν έναν δικό τους ευγενή τρόπο να συμπεριφέρονται. Λατρεύουν τον κρύο καιρό τις πεζοπορίες, τις βόλτες και ένα όμορφο τρέξιμο.

 

Είναι ένας σύντροφος στον οποίο μπορείς να στηριχθείς και να τον εμπιστευτείς. Είναι πολύ καθαρά κατοικίδια. Εκτός από το να είναι κατοικίδια τα Ακίτα χρησιμοποιούνται στην αστυνομία και στο στρατό και είναι επίσης πολύ καλοί αθλητές.

 

Το Ακίτα, έχει την δική του προσωπικότητα και ευστροφία και απαιτεί πάνω από όλα σεβασμό και να προστατευτεί ο ισχυρός συναισθηματικός δεσμός που έχει με τον ιδιοκτήτη του.

 

 

Ιστορία

 

Τα Ακίτα Inu είναι από της παλαιότερες Ιαπωνικές ράτσες, η φυλή τους έχει μείνει αναλλοίωτη ανά τους αιώνες. Η ράτσα αυτή στην αρχή είχε εκτραφεί για το κυνήγι άγριων αρκούδων καθώς είναι ατρόμητα και δεν κάνουν πίσω σε καμία πρόκληση, ακόμη χρησιμοποιήθηκαν και ως σκυλιά φρουράς με τον καιρό όπως και για άλλους σκοπούς εργασίας.

 

Η φυλή αυτή έγινε παγκοσμίως γνωστή και λατρεύτηκε από την Ιστορία του Hachiko. Το Ακίτα έγινε Γιαπωνέζικο σύμβολο πίστης και αφοσίωσης. Κατά την διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η φυλή αυτή κόντεψε να εξαφανιστεί, καθώς δεν υπήρχε αρκετό φαγητό αρκετοί πεινασμένοι, εξαθλιωμένοι από τις κακουχίες στρεφόντουσαν στα Ακίτα για τροφή.

 

Εκείνη την περίοδο είχε διαταχθεί από την τότε κυβέρνηση να πάνε για σφαγή όλα τα σκυλιά που βρίσκονταν εκτός στρατού. Χάρις κάποιες επιτυχημένες προσπάθειες αρκετών ανθρώπων να τα διασώσουν, διασφαλίστηκε η συνέχεια της φυλής. Το πρώτο Ακίτα έφτασε στην Αμερική από την Έλεν Γκέλερ.

Μορφολογία

 

Τα Ακίτα είναι μεγάλα σκυλιά με παχύ διπλό τρίχωμα που θυμίζει εκείνο των Χάσκι, τα προστατεύει από το κρύο. Το τρίχωμά τους είναι συνήθως κοντό. Έχουν λεπτά, αλεπουδίσια χαρακτηριστικά και έχουν τριγωνικά όρθια αυτάκια, Η μύτη τους είναι μαύρη και σπανίως καφέ, και έχουν ανασηκωμένα σκούρα καστανά μάτια.

 

Το σώμα του είναι ψηλό και πλατύ στήθος και δυνατά άκρα. Ο σωματότυπός του είναι λεπτεπίλεπτος δεν φαίνεται τόσο μυώδες αν και είναι ένα δυνατό σκυλί, ομοιόμορφα ανεπτυγμένο. Το πλούσιο βελούδινο και γυαλιστερό εξωτερικό του τρίχωμα, με το μαλακό και πυκνό υπόστρωμα, απαλύνει τις έντονες γραμμές των μυών και οστών, ώστε ποτέ δεν έχεις την αίσθηση της τραχύτητας.

 

Έχει χαρακτηριστική μακριά, φουντωτή ουρά που κουλουριάζει στην άκρη της πάνω στη ράχη του. Το Ακίτα έχει λίγους χρωματισμούς λευκό, ξανθό ή κοκκινωπό χρώμα

Χαρακτήρας

 

Τα Ακίτα είναι πανέμορφα,  πολύ έξυπνα και δυνατά σκυλιά γνωστά για την γενναιότητα και το πείσμα, επιβλητικά, αυθόρμητα, ανεξάρτητα και έχουν έναν δικό τους ευγενή τρόπο να συμπεριφέρονται. Είναι ήρεμα και ήσυχα τις περισσότερες φορές και τείνουν πρώτα να σκέφτονται και μετά να πράττουν, μετρούν τις καταστάσεις πριν απαντήσουν σε αυτές.

 

Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που τα καθιστά απρόβλεπτα και δύσκολο να τα διαβάσεις κάποιες φορές. Γίνονται με σιγουριά ένα από τα καλύτερα κατοικίδια και η εκπαίδευσή τους δεν είναι δύσκολη , πολύ έξυπνα, προσαρμόζονται εύκολα και έχουν την δυνατότητα να μαθαίνουν πολύ γρήγορα. Είναι πιστά και αφοσιωμένα στην οικογένειά τους. Είναι ένας σύντροφος στον οποίο μπορείς να στηριχθείς και να τον εμπιστευτείς. Είναι πολύ καθαρά κατοικίδια.

 

Εκτός από το να είναι κατοικίδια τα Ακίτα χρησιμοποιούνται στην αστυνομία και στο στρατό και είναι επίσης πολύ καλοί αθλητές. Ο Ακίτα δεν είναι σκύλος για τον καθένα και αυτοί που επιλέγουν να ζήσουν μαζί του, σίγουρα είναι άνθρωποι που δεν τους αρέσουν τα συνηθισμένα πράγματα, δεν επιθυμούν έναν εξαρτημένο σκύλο, ή σκύλο σαλονιού, αλλά προτιμούν κάτι διαφορετικό και ιδιαίτερο!

Εκπαίδευση

 

Τα Ακίτα χρειάζονται κοινωνικοποίηση από πολύ μικρή ηλικία σε όλους τους τομείς για να μάθουν σε διαφορετικές καταστάσεις. Ακόμη χρειάζονται θετική επίμονη και σωστά οριοθετημένη εκπαίδευση, το σημαντικότερο στοιχείο είναι η επιμονή και η συνέπεια που θα επιδείξει ο Ιδιοκτήτης του για να είναι απόλυτα επιτυχημένη η εκπαίδευση.

 

Χρειάζεται προσοχή οποιαδήποτε μορφή βίας κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης δεν θα είναι ευπρόσδεκτη από το Ακίτα, έχει την δική του προσωπικότητα και ευστροφία και απαιτεί πάνω από όλα σεβασμό και να προστατευτεί ο ισχυρός συναισθηματικός δεσμός που έχει με τον ιδιοκτήτη του.

 

Για αυτό η εκπαίδευσή του είναι προτιμότερο να γίνεται από τον κηδεμόνα του. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, λόγω έλλειψης γνώσεων ή πείρας, να γίνεται από έμπειρο εκπαιδευτή, παρουσία πάντα του ιδιοκτήτη.

Υγεία

 

Το προσδόκιμο ζωής των Ακίτα Ινου 11 με 15 χρόνια . Η ράτσα των Ακίτα ευπαθές σε ορισμένες ασθένειες του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδισμός), να εμφανίσει διάφορες αλλεργίες και είναι επιρρεπής σε πρηξίματα στομάχου.

 

Επίσης, μπορεί να εμφανίσει δερματικά προβλήματα ή οφθαλμικές μολύνσεις . Όπως όλα τα μεγάλα σκυλιά , στην πορεία μπορεί να αποκτήσει δυσπλασία στις κλειδώσεις.

 

Άσκηση και Επίπεδα ενέργειας

 

Δεν χρειάζονται πάρα πολύ εξάσκηση αλλά για να παραμείνει σε φόρμα και υγιές χρειάζεται καθημερινούς περιπάτους. Λατρεύουν τον κρύο καιρό. Οι πεζοπορίες, οι βόλτες και ένα καλό τρέξιμο, τα κάνουν χαρούμενα.

 

Αν δεν έχει εκπαιδευτεί και κοινωνικοποιηθεί δεν συνίστανται οι βόλτες χωρίς λουρί. Θα ήταν πολύ ταιριαστό για ένα Ακίτα να έχει αυλή εκεί που μένει ώστε να βγαίνει και να εξασκείται όσο θέλει το ίδιο.

 

Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η άσκηση μία ώρα πριν και μετά την ώρα του φαγητού καθώς είναι επιρρεπής τα Ακίτα σε πρηξίματα στομάχου.

 

Περιποίηση

 

Τα σκυλιά Ακίτα έχουν μεγάλη τριχόπτωση ίσως εντονότερη του φυσιολογικού κατά κύριο λόγο όμως όταν είναι η περίοδος αλλαγής τριχώματος 2 φορές τον χρόνο κοντά στην Άνοιξη και το Φθινόπωρο. Αν εξαιρέσουμε όμως αυτό σε γενικά πλαίσια δεν χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση.

 

Καθημερινό βούρτσισμα το οποία θα βοηθήσει αισθητά στο θέμα της τριχόπτωσης και θα κρατάει πολύ μαλακό και γυαλιστερό το τρίχωμά του. Χρειάζονται μπάνιο ανά λίγους μήνες μόνο όταν είναι απαραίτητο, πιο συχνά κόψιμο των νυχιών τους και καθάρισμα των αυτιών τους.

Χαρακτηριστικά της ράτσας Ακίτα Ίνου

Εξυπνάδα:
3/5
Ενέργεια:
4/5
Άσκηση:
4/5
Ικανότητα Εκπαίδευσης:
3/5
Παιχνιδιάρικο:
4/5
Στοργικό:
4/5
Φιλικό με Παιδιά:
4/5
Φιλικό με Ξένους:
3/5
Φιλικό με άλλα Ζώα:
3/5
Φύλακας:
5/5
Ανάγκη Περιποίησης:
2/5
Ζωή στο Διαμέρισμα:
4/5
Τάσεις Γαυγίσματος:
1/5
Αντοχή στη Μοναξιά:
3/5
Αντοχή στο Κρύο:
2/5
Αντοχή στη Ζέστη:
1/5
Προβλήματα Υγείας:
3/5

ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΡΙΑ ΜΗΝ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

2109220144

Το κάθε σκυλάκι είναι ξεχωριστό για εμάς, όπως και ο ιδιοκτήτης του. Θέλουμε πάντα να έχουμε προσωπική επαφή με τους πελάτες μας για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις ξεχωριστές ανάγκες σας. Θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε στον χώρο μας η τηλεφωνικά για να συζητήσουμε  την επιλογή σας και να σας προτείνουμε την καλύτερη δυνατή λύση. Για αυτόν τον λόγο τα περισσότερα κουτάβια μας δεν είναι ετοιμοπαράδοτα αλλά κατόπιν παραγγελίας.
(Για οποιαδήποτε απορία τηλεφωνήστε στο 2109220144). 

Όταν παίρνουμε ένα κουταβάκι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως δεν είναι λούτρινο παιχνιδάκι οπότε πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες.

 

Βασικοί κανόνες για μικρά κουτάβια:

 • Δεν το έχουμε όλη την ημέρα αγγαλιά.
 • Δεν το ξυπνάμε όταν κοιμάται.
 • Το ταΐζουμε τακτικά (ιδικά αν είναι μικρόσωμη φυλή) με την τροφή που έχει μάθει να τρώει
 • Δεν κάνουμε αλλαγές στην τροφή του κουταβιού γιατί αυξάνουμε κινδύνους για διατροφικές εντερίτιδες (εμετούς και διάρροιες).
 • Δεν το ταΐζουμε με τροφές ακατάλληλες για την ηλικία του (φαγητά δικά μας πχ γαλοπούλα μπριζόλες και σουβλάκια, γάλα και γαλακτοκομικά ,λειχουδιές εκπαίδευσης και κόκκαλα κάθε είδους).
 • Δεν το βγάζουμε βόλτα από το σπίτι αν δεν έχει ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς του (για καφέ, βόλτα στον κήπο, βόλτα στον δρόμο).
 • Δεν το φέρνουμε σε επαφή με ζώα ανεμβολιαστα η εμβολιασμένα που ζουν εκτός σπιτιού.
 • Αποφεύγουμε το μπάνιο σε κουτάβια τα οποία δεν έχουν ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς (μπορεί να κρυώσουν, να στρεσαρίσουν και να αναπτύξουν φοβίες ).
 • Σε περίπτωση αλλαγής της συμπεριφοράς του ζώου μας (αφαγία, διάρροια, εμετός, κατάπτωση) επικοινωνούμε άμεσα με τους ανθρώπους από όπου το πήραμε και τον κτηνίατρο.
 • Όταν μπαίνει ένα νέο μέλος στο σπίτι καλό είναι να έχουμε προμηθευτεί τα απαραίτητα: (Πάρκο εκπαίδευσης. Πάνες. Παιχνίδια. Λιχουδιές επιβράβευσης.)
 • Οριοθέτησε το κουτάβι με ένα πάρκο εκπαίδευσης (αποφεύγουμε το ανεξέλεγκτο λέρωμα στο σπίτι και προνοούμε για την ασφάλεια του ζώου για να μην φάει ακατάλληλα πράγματα και καλώδια.)
 • Καθοδήγησε το για να βρει την πάνα του (την οποιά έχουμε τοποθετήσει μέσα στο σπίτι) δείχνοντας του που είναι.
 • Όταν αρχίζει και κάνει την ανάγκη του στην πάνα τότε σιγά σιγά πηγαινέ την προς το μπαλκόνι.
 • Εάν χρειαστεί να τον μαλώσεις κάντε το με την φωνή ποτέ μην χτυπάς το ζωάκι σου, μην το τιμωρείς για κάτι που δεν καταλαβαίνει, θυμήσου πως είναι μωράκι και ακόμα μαθαίνει!!
 • Αν δεις τελικά πως δεν τα καταφέρνεις συμβουλέψου έναν ειδικό δάσκαλο να καθοδηγήσει και τους δυο σας για την αρμονική συμβίωση.
έχουν αρκετή Ενέργεια
χρειάζονται, τις πεζοπορίες, τις βόλτες και ένα όμορφο τρέξιμο
Μπορούν να ζήσουν σε διαμέρισμα
Ιδανικό μέρος όμως είναι ένα σπίτι με αυλή
Δεν χρειάζονται Τακτικά Μπάνιο
ανά λίγους μήνες, μόνο όταν είναι απαραίτητο
Προσδόκιμο ζωής 11 με 15 έτη
Είναι ευπαθές σε ορισμένες ασθένειες του θυρεοειδούς
σε διάφορες αλλεργίες, πρηξίματα στομάχου, δερματικά προβλήματα ή οφθαλμικές μολύνσεις
έγινε Γιαπωνέζικο σύμβολο πίστης και αφοσίωσης
έγινε παγκοσμίως γνωστή και λατρεύτηκε από την Ιστορία του Hachiko
Σκυλάκια Συντροφιάς, Φύλακας
αναπτύσσει πολύ ισχυρό δεχμό με τον ιδιοκτήτη του ή την οικογενειά του.
Εκπαιδεύονται εύκολα, είναι έξυπνα, έχουν αντίληψη
χρειάζονται θετική επίμονη και σωστά οριοθετημένη εκπαίδευση

Τα σκυλάκια Ακίτα Ίνου που φέραμε ανά περιόδους

X
Ευχαριστούμε
που σας έχουμε στο Petsfarma

Είμαι η ψηφιακή βοηθός σας. Πατήστε για να ξεκινήσουμε μία συνομηλία.

wpChatIcon