Τζακ Ράσελ Τεριέ

Mάθετε τα πάντα για τα Τζακ Ράσελ Τεριέ

Μία πλήρη καταγραφή της κάθε ράτσας με αγάπη για τους τετράποδους φίλους μας!!!

 

Λίγα λόγια

 

Τα Τζακ Ράσελ είναι εύθυμα σκυλάκια συντροφιάς, έχουν πολύ έντονη προσωπικότητα όπως και τόλμη. Είναι μία ράτσα ιδιαιτέρως χαρούμενη, ενθουσιασμένη και ανεξάρτητη. Ακόμη είναι περήφανη, δραστήρια,  διψάνε για περιπέτειες και για μάθηση.

 

Τα Τζακ Ράσελ είναι μια ελκυστική μικρόσωμη φυλή σκύλων, παιχνιδιάρικη και πανέξυπνη, αναπτύσσει πολύ καλή σχέση με τα παιδιά. Πρόκειται για ένα υπάκουο σκυλί, πιστό και αφοσιωμένο στον ιδιοκτήτη και την οικογένειά του.

Ιστορία

 

Τα Τζακ Ράσελ προέρχονται από την Μεγάλη Βρετανία, δημιουργήθηκαν από τον Ιερέα John Russell, σκοπός του ήταν να γίνουν μικρά σκυλιά για το κυνήγι της αλεπούς και η τέλεια κυνηγετική συντροφιά, γι αυτό διαθέτουν ταχύτητα, μεγάλη αντοχή στο τρέξιμο και πολύ καλή όσφρηση.

 

Μέχρι να δημιουργήσει την κατάλληλη ράτσα έκανε πολλές διασταυρώσεις από τις οποίες σήμερα υπάρχουν δύο ράτσες, το Πάρσον Ράσελ Τεριέρ και το Τζακ Ράσελ Τεριέρ, η βασικότερη διαφορά τους έγγειτε στο μέγεθος.

Μορφολογία

 

Τα καθαρόαιμα Τζακ Ράσελ είναι μια ελκυστική μικρόσωμη φυλή σκύλων, με μακρόστενο κεφάλι και πολύ αθλητικό, εύκαμπτο και ευκίνητο σώμα. Το κεφάλι του είναι επίπεδο ανάμεσα στα αυτιά. Τα αυτιά τους είναι σηκωμένα σχεδόν τσιτωμένα, έχουν καφέ αμυγδαλωτά μάτια και ένα λαμπερό παιδικό παιχνιδιάρικο βλέμμα γεμάτο περιέργεια.

 

Έχουν κοντή όρθια ουρά που εκφράζει την άφθονη ενέργειά τους και τον ισχυρό τους χαρακτήρα. Τα Τζακ Ράσελ έχουν τρείς διαφορετικούς χρωματισμούς τριχώματος εντελώς λευκό, με δεσπόζων λευκό με πύρινο, λεμονί ή μαύρα σημάδια ή συνδυασμός αυτών των χρωμάτων

Χαρακτήρας

 

Τα Τζακ Ράσελ αν και μικρά σε μέγεθος είναι σκυλάκια που έχουν πολύ έντονη προσωπικότητα και τόλμη. Είναι μία ράτσα ιδιαιτέρως χαρούμενη, ενθουσιασμένη και ανεξάρτητη , είναι περήφανη, δραστήρια και διψάνε για περιπέτειες και μάθηση. Παιχνιδιάρικο και πανέξυπνο έχει πολύ καλή σχέση με τα παιδιά εφόσον τον σέβονται και δεν βγαίνουν εκτός των όριων.

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα υπάκουο σκυλί, πιστό και αφοσιωμένο στον ιδιοκτήτη και την οικογένειά του. Αυτοί οι σκύλοι είναι πολύ αγαπητοί και στοργικοί και επιζητούν την προσοχή σας.

 

Αν δεν τους δίνετε την σημασία που απαιτείται και την άσκηση που χρειάζονται, τότε μπορούν να γίνουν ενοχλητικα γαυγίζοντας, σκάβοντας και καταστρέφοντας οτιδήποτε θεωρούν ιδανικό. Δεν είναι σκύλοι σαλονιού και δεν τους αρέσει να μένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε ένα μέρος, καθώς βαριούνται εύκολα.

Εκπαίδευση

 

Η εκπαίδευση των σκυλιών Τζακ Ράσελ είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση , καθώς τους αρέσουν τα κόλπα και να μαθαίνουν κάθε τόσο νέα, λατρεύουν τις λιχουδιές. Καλό θα είναι η εκπαίδευση του κουταβιού και η κοινωνικοποίηση του να ξεκινήσει από μικρή ηλικία καθώς γενικά χαρακτηρίζονται από την τάση τους να κάνουν αταξίες, είναι υπερκινητικά και χωρίς εκπαίδευση μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτα.

 

Είναι ευαίσθητος στον ήχο και κατανοεί τον τόνο της φωνής σας για αυτό κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης ο τόνος σας συνιστάται να είναι ήρεμος και σταθερός. Τα μαθήματα υπακοής και κοινωνικοποίηση επιβάλλονται να ξεκινήσουν με το που πάρετε το κουτάβι Jack Russell γιατί μπορεί να γίνουν πεισματάρικα ή και επιθετικά προς άλλα ζώα ή ανθρώπους εάν δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί γρήγορα και κατάλληλα.

Υγεία

 

Τα Τζακ Ράσελ έχουν προσδόκιμο ζωής από 13 έως 15 χρόνια, είναι μία σχετικά υγιή ράτσα σκύλων και εμφανίζουν ελάχιστα προβλήματα υγείας. Ωστόσο καλό θα ήταν να προσέχουμε για αταξία της παρεγκεφαλίδας, κωφότητα, εξελικτική ατροφία αμφιβληστροειδούς, νεανικός καταρράκτης, γλαύκωμα.

 

Άσκηση και Επίπεδα ενέργειας

 

Τα Τζακ Ράσελ χρειάζονται καθημερινή και συχνή άσκηση, παρότι μικρά έχουν πάρα πολύ ενέργεια και η εκτόνωση αυτής με τρείς περιπάτους της μισής ώρας και παιχνίδια ή ελεύθερο τρέξιμο στην αυλή θα τα βοηθήσει να κρατήσουν την φυσική τους κατάσταση όπως και την πνευματική και συναισθηματική τους ισορροπία και ευεξία.

 

Τα σκυλιά αυτά, αν δεν ασκηθούν σωστά, γίνονται καταθλιπτικά ή  και καταστροφικά καθότι έχουν μια τάση να βαριούνται εύκολα, να κάνουν αταξίες και συχνά δημιουργούν την δική τους διασκέδαση όταν μένουν μόνα τους.

 

Δεν συνίσταται τα σκυλιά αυτά να μένουν σε πολυκατοικίες ή διαμερίσματα αν δεν είναι διατεθειμένος ο ιδιοκτήτης του να του δώσει την απαραίτητη ποσότητα άσκησης.

 

Περιποίηση

 

Χρειάζονται τακτικό πλύσιμο δοντιών για την αποφυγή της πλάκας. Τα τζακ Ράσελ έχουν τρεις διαφορετικούς τύπους τριχώματος το λείο, το σπαστό και το τραχύ.

 

Το λείο και το σπαστό τρίχωμα των Jack Russell δεν χρειάζεται ιδιαίτερο βούρτσισμα κατά την περίοδο μαδήματος. Από την άλλη το τραχύ τρίχωμα, χρειάζεται ελαφρό τράβηγμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Χαρακτηριστικά ράτσας Τζακ Ράσελ Τεριέ

Εξυπνάδα:
2/5
Ενέργεια:
5/5
Άσκηση:
5/5
Ικανότητα Εκπαίδευσης:
3/5
Παιχνιδιάρικο:
4/5
Στοργικό:
4/5
Φιλικό με Παιδιά:
4/5
Φιλικό με Ξένους:
2/5
Φιλικό με άλλα Ζώα:
2/5
Φύλακας:
3/5
Ανάγκη Περιποίησης:
2/5
Ζωή στο Διαμέρισμα:
1/5
Τάσεις Γαυγίσματος:
5/5
Αντοχή στη Μοναξιά:
2/5
Αντοχή στο Κρύο:
3/5
Αντοχή στη Ζέστη:
3/5
Προβλήματα Υγείας
2/5

ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΡΙΑ ΜΗΝ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

2109220144

Το κάθε σκυλάκι είναι ξεχωριστό για εμάς, όπως και ο ιδιοκτήτης του. Θέλουμε πάντα να έχουμε προσωπική επαφή με τους πελάτες μας για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις ξεχωριστές ανάγκες σας. Θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε στον χώρο μας η τηλεφωνικά για να συζητήσουμε  την επιλογή σας και να σας προτείνουμε την καλύτερη δυνατή λύση. Για αυτόν τον λόγο τα περισσότερα κουτάβια μας δεν είναι ετοιμοπαράδοτα αλλά κατόπιν παραγγελίας.
(Για οποιαδήποτε απορία τηλεφωνήστε στο 2109220144). 

Όταν παίρνουμε ένα κουταβάκι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως δεν είναι λούτρινο παιχνιδάκι οπότε πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες.

 

Βασικοί κανόνες για μικρά κουτάβια:

 • Δεν το έχουμε όλη την ημέρα αγγαλιά.
 • Δεν το ξυπνάμε όταν κοιμάται.
 • Το ταΐζουμε τακτικά (ιδικά αν είναι μικρόσωμη φυλή) με την τροφή που έχει μάθει να τρώει
 • Δεν κάνουμε αλλαγές στην τροφή του κουταβιού γιατί αυξάνουμε κινδύνους για διατροφικές εντερίτιδες (εμετούς και διάρροιες).
 • Δεν το ταΐζουμε με τροφές ακατάλληλες για την ηλικία του (φαγητά δικά μας πχ γαλοπούλα μπριζόλες και σουβλάκια, γάλα και γαλακτοκομικά ,λειχουδιές εκπαίδευσης και κόκκαλα κάθε είδους).
 • Δεν το βγάζουμε βόλτα από το σπίτι αν δεν έχει ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς του (για καφέ, βόλτα στον κήπο, βόλτα στον δρόμο).
 • Δεν το φέρνουμε σε επαφή με ζώα ανεμβολιαστα η εμβολιασμένα που ζουν εκτός σπιτιού.
 • Αποφεύγουμε το μπάνιο σε κουτάβια τα οποία δεν έχουν ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς (μπορεί να κρυώσουν, να στρεσαρίσουν και να αναπτύξουν φοβίες ).
 • Σε περίπτωση αλλαγής της συμπεριφοράς του ζώου μας (αφαγία, διάρροια, εμετός, κατάπτωση) επικοινωνούμε άμεσα με τους ανθρώπους από όπου το πήραμε και τον κτηνίατρο.
 • Όταν μπαίνει ένα νέο μέλος στο σπίτι καλό είναι να έχουμε προμηθευτεί τα απαραίτητα: (Πάρκο εκπαίδευσης. Πάνες. Παιχνίδια. Λιχουδιές επιβράβευσης.)
 • Οριοθέτησε το κουτάβι με ένα πάρκο εκπαίδευσης (αποφεύγουμε το ανεξέλεγκτο λέρωμα στο σπίτι και προνοούμε για την ασφάλεια του ζώου για να μην φάει ακατάλληλα πράγματα και καλώδια.)
 • Καθοδήγησε το για να βρει την πάνα του (την οποιά έχουμε τοποθετήσει μέσα στο σπίτι) δείχνοντας του που είναι.
 • Όταν αρχίζει και κάνει την ανάγκη του στην πάνα τότε σιγά σιγά πηγαινέ την προς το μπαλκόνι.
 • Εάν χρειαστεί να τον μαλώσεις κάντε το με την φωνή ποτέ μην χτυπάς το ζωάκι σου, μην το τιμωρείς για κάτι που δεν καταλαβαίνει, θυμήσου πως είναι μωράκι και ακόμα μαθαίνει!!
 • Αν δεις τελικά πως δεν τα καταφέρνεις συμβουλέψου έναν ειδικό δάσκαλο να καθοδηγήσει και τους δυο σας για την αρμονική συμβίωση.
Έχουν άνεξάτλητη Ενέργεια
η εκτόνωση αυτής με τρείς περιπάτους μισής ώρας και παιχνίδια ή ελεύθερο τρέξιμο θα τα βοηθήσει να κρατήσουν την φυσική , πνευματική και συναισθηματική τους ισορροπία
Δεν είναι κατάλληλα πολυκατοικίες ή διαμερίσματα
αν δεν είναι διατεθειμένος ο ιδιοκτήτης του να του δώσει την απαραίτητη ποσότητα άσκησης.
Χρειάζονται τακτικό πλύσιμο
Το λείο και το σπαστό τρίχωμα δεν χρειάζονται ιδιαίτερο βούρτσισμα
Προσδόκιμο ζωής 13 με 15 χρόνια
είναι μία σχετικά υγιή ράτσα σκύλων
καλό θα ήταν να προσέχουμε
διαθέτουν ταχύτητα, αντοχή στο τρέξιμο.
Μέχρι να δημιουργήσει την κατάλληλη ράτσα έκανε πολλές διασταυρώσεις από τις οποίες σήμερα υπάρχουν δύο ράτσες, το Πάρσον Ράσελ Τεριέρ και το Τζακ Ράσελ Τεριέρ
Σκύλος Συντροφιάς
χαρούμενος, ενθουσιασμένος και ανεξάρτητος , περήφανος, δραστήριος
είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση
Τα μαθήματα υπακοής και κοινωνικοποίηση επιβάλλονται άμεσα με το που πάρετε το κουτάβι σας

Τα σκυλάκια Τζακ Ράσελ που φέραμε ανα περιόδους

X
Ευχαριστούμε
που σας έχουμε στο Petsfarma

Είμαι η ψηφιακή βοηθός σας. Πατήστε για να ξεκινήσουμε μία συνομηλία.

wpChatIcon